Mor- och farföräldrar eller annan nära släkting (ej föräldrar) inbjuds till denna kurs. Kursen riktar sig till nära anhöriga till barn som har kontakt med barn- och ungdomshabiliteringen. Du som redan deltagit i kursen kan bortse från denna inbjudan.
Första tillfället är den 10 maj.
Kursen omfattar två heldagar. Vad är autism? Medicinska aspekter. Stöd i vardagen. Motorik och rörelseglädje. Samhällets stöd. Förstå och bemöta olika beteenden. Hur bemöter vi barnet i vardagen? Kommunikation. Att berätta eller inte berätta om diagnosen. Kan maten vara ett bekymmer?
Utbildningen riktar sig till föräldrar och anhöriga som har barn med cerebral pares (CP) och som har kontakt med Barn- och ungdomshabiliteringen. OBS! Utbildningen vänder sig inte till personal.
Träffarna riktar sig till killar som har en motorisk/fysisk funktionsnedsättning och är mellan 15 och 18 år. Ni kommer få umgås, fika, ha kul och diskutera olika teman. Vi från habiliteringen tar med oss förslag på övningar, aktiviteter och diskussionsteman. Ni i gruppen kommer också få vara delaktiga och bestämma vad ni vill prata om.
Träffarna sker torsdagarna 20/4, 27/4 och 4/5.
Mötesplats för barn i förskoleåldern/barn i motsvarande utvecklingsålder, som har kontakt med habiliteringscentrum, tillsammans med barnens vårdnadshavare.
Vi träffas fredagar kl. 10:00-12:00, 20/1, 10/2, 3/3, 31/3, 28/4, 12/5, 2/6.
Navigator ACT (Acceptance and Commitment Therapy) en form av kognitiv beteendeterapi (KBT) för föräldrar till barn med funktionsnedsättning 0-21 år.
Tillsammans går vi igenom grunderna i att skapa kommunikationskartor och anpassa bildstöd. Ta med dator till workshopen!!
Våren 2023 är det syskonträffar för barn 4-6 år, som har syskon med funktionsnedsättning. Barnen träffas i en liten grupp tillsammans med specialpedagoger. Parallellt erbjuds träff för föräldrarna tillsammans med kurator.
Första tillfället av fem är den 6/3 2023.
Föräldrar och anhöriga till barn med behov av TAKK som komplement eller alternativ till tal. Ni kan bjuda in en personal (från förskola, skola eller assistent) som känner ert barn. Högst tre deltagare per barn.
Personal till barn med behov av TAKK som komplement eller alternativ till tal, som har insatser via habiliteringscentrum.
Första tillfället är den 19 april
Kursen riktar sig till anhöriga till personer (barn eller vuxna) som har kontakt med habiliteringscentrum och som har behov av TAKK (tecken som alternativ och kompletterande kommunikation).
Kursen riktar sig till personal till personer (barn eller vuxna) som har kontakt med habiliteringscentrum och som har behov av TAKK (tecken som alternativ och kompletterande kommunikation). Max 3 personal från varje verksamhet.
Kursen riktar sig till föräldrar/anhöriga till barn, ungdomar eller vuxna med funktionsnedsättning som som använder TD Snap som kommunikationshjälpmedel, samt personal som fått inbjudan till denna kurs.
Hörselhabiliteringen inbjuder personal som är i behov av teckenspråk i sitt arbete. Utbildningen sker 14-15 augusti.
Kursen ges i Jönköping och vänder sig till föräldrar till barn som är aktuella på habiliteringen och har svårigheter att sluta med blöja.
Kursen riktar sig till föräldrar/anhöriga till barn, ungdomar eller vuxna med funktionsnedsättning som fått WidgitGo förskrivet som kommunikationshjälpmedel samt personal som fått inbjudan till denna kurs.
Habiliteringen i Jönköping vill ge dig chansen att vara med i en studiecirkel kring att vara ung-vuxen. Studiecirkeln är för personer mellan 18 och 25 år med lindrig intellektuell funktionsnedsättning.
Vi träffas vid 5 tillfällen under april och maj. Vi kommer prata om sånt som är bra att veta när man är vuxen. Varje träff har ett eget tema och det är viktigt att du kan vara med vid alla tillfällen.