Det är angeläget att arbeta för hälsosammare matvanor hos våra invånare. Ohälsosamma matvanor påverkar både livskvalité och många vanliga sjukdomstillstånd i stor utsträckning. Som diplomerad matrådgivare arbetar du för att främja hälsosamma matvanor, det bidrar till att förbättra människors hälsa och mående.
Syftet med utbildningen är att öka praktisk och teoretisk kunskap om matvanor, näringslära och beteendeförändring hos medarbetare inom Region Jönköpings län. Ökad kunskap bidrar till större trygghet och ett mer patientsäkert arbete.
Utbildningen stödjer verksamheter inom Region Jönköping att fullfölja uppdraget att erbjuda patienter med ohälsosamma matvanor kvalificerat rådgivande samtal om matvanor, enligt FAKTA som bygger på det Nationella vårdprogrammet vid ohälsosamma levnadsvanor och Socialstyrelsens riktlinjer.
Målsättningen är att du som matrådgivare arbetar aktivt för att stödja invånare att få hälsosammare matvanor. Det görs genom standardiserade vårdförlopp och standardvårdplaner enligt regional tillämpning, se:
FAKTA
Ohälsosamma matvanor - 1177 för vårdpersonal
Här kan du läsa mer om arbetet som diplomerad matrådgivare:
Vilka arbetar med hälsosamma matvanor? -Folkhälsa och sjukvård
Utbildningen riktar sig till personer som kommer att ha samtal om matvanor minst 4 timmar/vecka och möjlighet delta i nätverk för diplomerade matrådgivare (1 gång/termin).
Förkunskapskrav är minst 3 årig högskoleutbildning, godkänd utbildning i Riktade hälsosamtal och Motiverande samtal (utbildning med teori och praktik).
Kursen bygger på föreläsningar, praktiska övningar, diskussioner och egna studier. Kursmomenten kräver aktivt deltagande. Vid de två första dagarna samt tentamen är det obligatorisk närvaro. Övrig frånvaro behöver kompenseras.
Kurslitteratur är Näring och hälsa av Ulla Johansson och Anna Stubbendorff (2020).
Kursen bygger på både teori och praktik och innefattar bland annat följande delar:
- Grundläggande näringslära
- Grundläggande kostundersökningsmetodik
- Kostsociologi och kulturmöten
- Evidensbaserade källor och vetenskap
- Läkemedel och mat
- Beteendeförändring och samtalsmetodik
- Behov och åtgärder för relevanta patientgrupper
- Butiksvandring
- Standardvårdplaner och dokumentationsrutiner
Datum:
3 december, kl. 8.30–16.00 – Kaptensrummet M7 Herrgården
3 december, kl. 8.30–16.00 – Kaptensrummet M7 Herrgården
Självstudier 17/12 kl. 8.00–16.00
14 januari, kl. 8.30–16.00 – Kaptensrummet M7 Herrgården
15 januari, kl. 8.30–14.00 – Via webben
4 februari, kl. 8.30–16.00 – Kaptensrummet M7 Herrgården. Eftermiddag på Citygross.
5 februari, kl. 8.30–14.00 – Via webben
25 februari kl. 8.30–16.00 – Kaptensrummet M7 Herrgården
26 februari kl. 8.30–16.00 – Via webben. Eftermiddag självstudier.
25 mars kl. 8.30–16.00 – Kaptensrummet M7 Herrgården
En anmälan görs och gäller alla datum.
VÄLKOMMEN med din anmälan och bli en av Regionens diplomerade matrådgivare!