Offentlighet och sekretess vid offentlig upphandling

 

Välkommen till  utbildningen "Offentlighet och sekretess vid offentlig upphandling" med start onsdagen den 5 mars 2025 på Elite Stora hotellet i Jönköping.

Utbildningen anordnas av Kommunal utveckling!

Frågor om offentlighet och sekretess vid offentlig upphandling intar en central roll i
inköpsarbetet hos en upphandlande myndighet. Det är viktigt att snabbt veta vad som
gäller när frågan om vad som omfattas av sekretess uppstår.

Om utbildningen

Utbildningen kommer handla om vad som gäller enligt offentlighets- och sekretesslagen vid genomförandet av en offentlig upphandling. Kursen kommer att vara konkret och
praktiskt inriktad på hur man som upphandlare bör agera för att följa lagen om offentlighet och sekretess i olika skeden av upphandlingsprocessen.

På utbildningen får du bland annat lära dig:

  • Vad är en handling, en allmän handling och en offentlig allmän handling
  • Sekretessreglerna (offentlighetsprincipen och OSL)
  • Hur gör man en sekretessprövning
  • När gäller sekretess för inlämnade handlingar
  • När och hur kan/ska man neka utlämna
  • Hur och till vem upprättar man ett avslagsbeslut
  • Praktisk lathund eller processbeskrivning
  • Vad händer om beslutet blir överklagat
  • Vilka risker tar man genom att lämna ut, respektive inte lämna ut vissa uppgifter på begäran
  • Hur ska en uppgift maskas
  • Praktiska exempel
  • Praktiska övningar (verkliga och vanliga case
  • Rättspraxis

Fokus under kursen Offentlighet och sekretess vid offentlig upphandling kommer att ligga på vad som gäller enligt OSL genomförandet av en offentlig upphandling. Kursen kommer att vara konkret och praktiskt inriktad på hur man som upphandlare bör agera för att följa lagen om offentlighet och sekretess i olika skeden av en offentlig upphandlinn. När och hur kan/ska man neka utlämnande? Hur och till vem upprättar man ett avslagsbeslut? Vad händer om beslutet blir överklagat? Vilka risker tar man genom att lämna ut, respektive inte lämna ut vissa uppgifter på begäran?

Mål

Att du som deltagare ska få:  kunskap om lagstiftningen kring offentlighet och sekretess vid offentlig upphandling, kunna genomföra en sekretessprövning och agera därefter.

Utbildare

Maria Lidbom

Maria Lidbom är advokat och partner på Advokatfirman LA PARTNERS i Malmö. Maria har 20 års erfarenhet av att arbeta med offentlig upphandling och frågor om offentlighet och sekretess i olika roller som advokat, bolagsjurist och som jurist i upphandlande myndighet. Maria företräder löpande upphandlande myndigheter i alla slags upphandlingsrelaterade mål och ärenden i och utanför domstol. 

Maria är frekvent anlitad som föreläsare inom offentlig upphandling och offentlighet och sekretess  och är ofta anlitad som talare på några av Sveriges största upphandlingskonferenser

Tid och plats

Onsdag den 5 mars 2025 kl 09.00-15.30

Utbildningen hålls på Elite Stora Hotellet  i Jönköping. Frukostfika serveras från klockan 8.30.

Målgrupp

Utbildningen vänder sig till dig som arbetar som inköpare eller upphandlare i offentlig verksamhet eller andra som är verksamma inom offentlig upphandling och som i arbetet stöter på frågor rörande offentlighetsprincipen och allmänna handlingar.

Avgift

Utbildningen kostar totalt 3 500 kronor exklusive moms per kursdeltagare. Fika och lunch ingår i utbildningsavgiften. Kommunal utveckling fakturerar din arbetsgivare (kommun/förvaltning/enhet) efter avslutad kurs.

Anmälan

Du anmäler dig senast fredagen den 31 januari 2025. Anmälan är bindande efter att sista anmälningsdatum gått ut. Hela utbildningen debiteras vid en eventuell avbokning, men du får gärna skicka ersättare vid förhinder. Vid anmälan får du en bekräftelse via e-post att du är registrerad på kursen. Vi kan inte ta emot reserveringar av platser.

Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få anmälda.

Vi tar inte emot några avanmälningar via e-post. Du kan själv avanmäla dig i systemet fram till sista anmälningsdatum. Du loggar in där du ursprungligen anmälde dig och väljer länkmenyn till vänster. Gå till 'Personligt' och 'Anmälningar' för att få en översikt över dina aktiviteter. Genom att klicka på en aktivitet kan du avanmäla dig

Har du frågor?

Kontakta Ulrika Pohl på e-post ulrika.pohl@rjl.se eller telefon 072 519 45 02.




Tillfällen

   
   

Titel: Offentlighet och sekretess vid offentlig upphandli
Startdatum:
Slutdatum:
2025-03-05 09:00
2025-03-05 15:30
Ort: Jönköping
Plats: Elite Stora Hotellet
Ansvarig: Ulrika Pohl
Lediga platser: 30
Sista anmälningsdag: 2025-01-31