Nämndadministration - Sammanträdesteknik och protokollskrivning

Välkommen till utbildning i Nämndadministration -  Sammanträdesteknik och protokollskrivning onsdagen den 22 oktober 2025 på Elite Stora Hotellet i Jönköping.

Att arbeta som kommun- och nämndsekreterare innebär en mångfacetterad och krävande roll. Du behöver hantera en bred variation av uppgifter samtidigt och vara skicklig på att balansera flera projekt parallellt. Frågorna du möter kan vara allt från  små praktiska detaljer till komplexa juridiska frågor inom nämndadministration och mötesteknik. Din roll är avgörande – du fungerar som den sammanhållande länken i organisationen.

Syfte

Syftet med utbildningen är att ge dig de verktyg och kunskaper som behövs för att stärka dig i rollen som kommun- eller nämndsekreterare. Målet är att du ska känna dig tryggare i att ta en mer aktiv roll under sammanträden, bidra till att mötena blir mer effektiva, samt kunna upprätta rättssäkra och korrekta protokoll.

Programinnehåll

Följande ämnen kommer att behandlas under kursen:

  • Kallelsen

           – Uppbyggnaden av kallelsen

           – Vad ska skickas ut med kallelsen?

  • Sammanträdet

         – Ordförandens roll

        – Sekreterarens roll

         – Inkallelseordningen

  • Samarbetet med ordföranden

          – Hur får du ett bra samarbete med ordföranden?

  • Sammanträdesteknik

            – Formalia och beslutandegången.

             – Olika yrkanden

             – Vilka yrkanden måste ställas proposition på först?

  • Hur hanterar vi tre, fyra, fem eller fler olika yrkanden?

 

  • Omröstningar

 

  • Protokollskrivning

            – Vilka är de lagliga grunderna för protokollskrivning?

            – Hur skriver du ett rättssäkert protokoll?

             – Exempel från verkligheten

 

  • Laglighetsprövning

           – Vem kan överklaga kommunala beslut?

            – Överklaganden enligt kommunallagen och enligt förvaltningslagen

Utbildare

Ansvarig för utbildningen är Marie Nikonoff. Marie Nikonoff har arbetat som kommunsekreterare i 40 år. Hon har arbetat i både små och stora kommuner. I april 2022 avslutade hon sin anställning som kommunsekreterare i Linköpings kommun för att i stället, i egen regi, utbilda och föreläsa om bland annat nämndadministration, sammanträdesteknik och protokollskrivning.

Övrigt

Vi vill även tipsa er om utbildningen "Nämndadministration – Vad styr nämndadministration", som fokuserar på delar i kommunlagen och förvaltningslagen etc. För mer information om denna utbildning och anmälan:https://lok.rjl.se/luvitportal/activities/ActivityDetails_ext.aspx?inapp=1&id=5519 Denna utbildning är öppen för anmälan inför våren 2025 den 14 maj

Tid och plats

Onsdagen den 22 oktober 2025 kl 09.00-16.30

Elite Hotel Jönköping. Dagen startar med frukostfika kl. 08.30. 

Målgrupp

Denna utbildning riktar sig till dig som är ny eller relativt ny eller till dig som vill ha repetition som kommun- eller nämndsekreterare inom kommun och region i Jönköpings län. 

Avgift

Avgiften är 2015 kr (exkl. moms) och inkluderar förmiddags- och eftermiddagsfika och lunch samtliga kursdagar. Avgiften debiteras respektive kommun/förvaltning/enhet efter att anmälningstiden gått ut.

Anmälan

Du anmäler dig senast måndag den 22 september 2025 . Anmälan är bindande efter att sista anmälningsdatum gått ut. Hela kursen debiteras vid en eventuell avbokning, men du får gärna skicka ersättare vid förhinder. Vid anmälan får du en bekräftelse via e-post att du är registrerad på kursen. Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få anmälda.

Vi tar inte emot några avanmälningar, men du kan själv avanmäla dig i systemet fram till sista anmälningsdatum. Du loggar in där du ursprungligen anmälde dig och väljer länkmenyn till vänster. Gå till 'Personligt' och 'Anmälningar' för att få en översikt över dina aktiviteter. Genom att klicka på en aktivitet kan du avanmäla dig

Information

För mer information, kontakta

Ulrika Pohl  på telefon 072-519 45 02 eller e-post ulrika.pohl@rjl.se

 




Tillfällen

   
   

Titel: Nämndadministration - Sammanträdesteknik och proto
Startdatum:
Slutdatum:
2025-10-22 08:30
2025-10-22 16:00
Ort: Jönköping
Plats: Elite Stora Hotellet
Ansvarig: Ulrika Pohl
Lediga platser: 60
Sista anmälningsdag: 2025-09-22