Nämndadministration - Vad styr nämndadministrationen?

Välkommen till utbildningen "Nämndadministration-  Vad styr nämndadministrationen?" onsdagen den 14 maj 2025 på Elite Stora Hotellet i Jönköping.

Att arbeta som kommun- och nämndsekreterare innebär en mångfacetterad och krävande roll. Du behöver hantera en bred variation av uppgifter samtidigt och vara skicklig på att balansera flera projekt parallellt. Frågorna du möter kan vara allt från  små praktiska detaljer till komplexa juridiska frågor inom nämndadministration och mötesteknik. Din roll är avgörande – du fungerar som den sammanhållande länken i organisationen.

Syfte

Syftet med utbildningen är att ge deltagarna en djupare förståelse för hur olika lagar och regelverk, såsom kommunallagen, förvaltningslagen, offentlighets- och sekretesslagen samt dataskyddsförordningen (GDPR), påverkar nämndadministrativt arbete. Utbildningen syftar också till att stärka deltagarnas förmåga att bygga upp och upprätthålla en effektiv och robust ärendeberedningsprocess, samt att belysa vikten av en väl fungerande sådan för att säkerställa rättssäkerhet och effektivitet i den kommunala beslutsprocessen.

Programinnehåll

Följande ämnen kommer att behandlas under kursen:

  • Kort om sammanhangen i den kommunal juridiken – Grundlagar, generella lagar, speciallaga
  • Kommunens organisation – Hur kan och får kommunala organisationer se ut?
  • Kommunfullmäktiges uppgifter – Vilka ärenden ska behandlas av fullmäktige? – Vilka ärenden anses vara av principiell betydelse eller av större vikt
  • Kommunstyrelsens och nämndernas uppgifter – Vilka ärenden ska behandlas av kommunstyrelsen och nämnderna?
  • Utskottens uppgifter – Vilka ärenden ska utskott behandla?
  • Reglementets betydelse
  • Styrande dokument
  • Revisorernas roll
  • Hur väljs ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, nämnd och utskott?
  • Delegation – Till vem/vilka kan beslutsrätten delegeras? – Anmälan av delegationsbeslut – hur, vad och varför? – Brådskande beslut
  • Jäv
  • Tjänsteskrivelsen – Vad ska den innehålla? – Hur bör den disponeras?
  • Ärendeberedningsprocessen – Hur kan vi bygga en robust ärendeberedningsprocess?
  • Varför vi diarieför och vikten av att ha ordning i diariet

Utbildare

Ansvarig för utbildningen är Marie Nikonoff.  Marie Nikonoff har arbetat som kommunsekreterare i 40 år. Hon har arbetat i både små och stora kommuner. I april 2022 avslutade hon sin anställning som kommunsekreterare i Linköpings kommun för att i stället, i egen regi, utbilda och föreläsa om bland annat nämndadministration, sammanträdesteknik och protokollskrivning.

Övrigt

Vi vill även tipsa er om utbildningen "Nämndadministration – Sammanträdesteknik och protokollskrivning", som specifikt fokuserar på dessa områden. Denna utbildning är nu öppen för anmälan inför hösten 2025 den 22 oktober. För mer information och anmälan se länk: https://lok.rjl.se/extern/activities/ActivityDetails_ext.aspx?inapp=1&id=5519

Tid och plats

Onsdagen den 14 maj 2025  kl 09.00-16.30

Elite Hotel Jönköping. Dagen startar med frukostfika kl. 08.30. 

Målgrupp

Denna utbildning riktar sig till dig som är ny eller relativt ny eller till dig som vill ha repetition som kommun- eller nämndsekreterare inom kommun och region i Jönköpings län. 

Avgift

Avgiften är  2015 kr (exkl. moms) och inkluderar förmiddags- och eftermiddagsfika och lunch samtliga kursdagar. Avgiften debiteras respektive kommun/förvaltning/enhet efter att anmälningstiden gått ut.

Anmälan

Du anmäler dig senast måndag den 14 maj 2025 .  Anmälan är bindande efter att sista anmälningsdatum gått ut. Hela kursen debiteras vid en eventuell avbokning, men du får gärna skicka ersättare vid förhinder. Vid anmälan får du en bekräftelse via e-post att du är registrerad på kursen. Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få anmälda.

Vi tar inte emot några avanmälningar, men du kan själv avanmäla dig i systemet fram till sista anmälningsdatum. Du loggar in där du ursprungligen anmälde dig och väljer länkmenyn till vänster. Gå till 'Personligt' och 'Anmälningar' för att få en översikt över dina aktiviteter. Genom att klicka på en aktivitet kan du avanmäla dig

Information

För mer information, kontakta

Ulrika Pohl  på telefon 072-519 45 02 eller e-post ulrika.pohl@rjl.se

 




Tillfällen

   
   

Titel: Nämndadministration - Vad styr nämndadministration
Startdatum:
Slutdatum:
2025-05-14 08:30
2025-05-14 16:30
Ort: Jönköping
Plats: Elite Stora Hotellet
Ansvarig: Ulrika Pohl
Lediga platser: 60
Sista anmälningsdag: 2025-04-14