Hot och våld i skolans miljö inklusive PDV (Pågående dödligt våld)

Välkommen till utbildningen Hot och våld i skolans miljö
inklusive PDV (Pågående dödligt våld)
 på Elite i Jönköping tisdagen den 18 mars 2025

 

Syfte

Syftet med utbildningen är att förse skolans personal med en evidensbaserad och erfarenhetsgrundad kunskap för att hantera krissituationer effektivt. Utbildningen betonar vikten av att förstå krisens påverkan och hur man kan främja återhämtning för att förebygga PTSD hos både personal och elever. Deltagarna ska genom utbildningen erhålla verktyg och skapa en gemensam mental förberedelse och rutiner, vilket stärker deras förmåga att agera tryggt och samlat i krissituationer. Målet är att utbildningen ska öka tryggheten utan att skapa ytterligare oro.

Utbildningen varvas med föreläsning, arbete/samtal i grupp, bikupor för reflektion samt övningar och diskussion i storforum. 

Vid PDV-utbildningen går vi igenom utrymning, inrymning samt utelåsning. Vi lär
också ut avsnörande förband. PDV-utbildningen har också med den viktiga delen som handlar om krisarbetet efter en händelse.

Programinnehåll

Utbildningen i Hot- och våld bygger på riktlinjerna från Skolverket, Arbetsmiljöverket och MSB.

Det förebyggande arbetet

  • Betydelsen av mental förberedelse och gemensamt förhållningssätt
  • Genomgång av Arbetsmiljöverkets AFS 2023:2 om hot och våld i arbetsmiljön. Där betonas arbetsgivarens ansvar för personalen men även personalens skyldighet att informera arbetsgivaren om sårbarheter i verksamheten och händelser som inträffar.
  • Riskinventering – Deltagarna kommer att få med sig frågor om riskinventering som
    sedan kan arbeta vidare med efter utbildningen och därigenom ge ett bra underlag till
    respektive skolledning.
  • Brottsbalken. Vad säger lagen om de vanligaste brotten som till exempel olaga hot,ofredande, förolämpningar etc. Hur ska man agera vid en polisanmälan. Vad händer om en arbetsplats normaliserar det som de facto är brott
  • Konflikthantering och bemötande. Hur man på bästa sätt kan skaffa sig bra
    förutsättningar för att hantera svåra situationer. Kroppsspråkets betydelse för
    utgången av konflikten.

Den aktuta situationen

  • Teoretisk genomgång av utrymning, inrymning, barrikadering och utelåsning.
  • Information om hur polisen arbetar när den kommer på plats och hur dom och räddningstjänsten kommer att agera
  • Övning i hur man stoppar akut blödning med avsnörande förband
  • Övning i inrymning och barrikadering i klassrum.

Krishanteringen efter en händelse

  •  Vad kommer att påverka krisarbetet på skolan efter en händelse, stor som liten.
  • Elevers reaktioner och stöd vid krishantering.
  • Evidensbaserade åtgärder i krisplaner som ska fungera som stöd och vägledning och efter en händelse för personal och elever.
  • Psykologisk första hjälp
  • Betydelsen av kamratstöd och avlastningssamtal efter en händelse
  • Krishanteringstrappan, arbetsgivarens stöd för personalen efter en händelse
  • Den egna gränssättningen - hur deltagarna tar hand om sig själva i vardagen för att ha balans i tillvaron

 

Mål

Målet med utbildningen är att förbereda skolans personal på att effektivt hantera hotfulla och våldsamma situationer, inklusive extrema fall som pågående dödligt våld.

Utbildningen syftar till att ge deltagarna praktiska verktyg och kunskaper för att agera korrekt i akuta krissituationer, inklusive utrymning, inrymning och barrikadering, samt att hantera den efterföljande krishanteringen.

Dessutom betonas vikten av förebyggande arbete, mental förberedelse och gemensamma rutiner för att öka säkerheten och tryggheten i skolmiljön.

 

Utbildare

Katarina Tingström, lär legitimerad psykoterapeut, certifierad EMDR-terapeut, präst, handledare, föreläsare och författare. Hon har arbetat i över 30 år med mötet med andra människor, bland annat 8 år i Försvarsmakten och 14 år som polispräst vid Polismyndigheten Region Stockholm. Arbetsuppgifterna där var bl a dödsbud,chefshandledning, krishantering och samtalsstöd.
Idag arbetar hon som legitimerad psykoterapeut, handledare, föreläsare och
författare. Hon driver en psykoterapimottagning i Stockholm och har gedigen
erfarenhet av möte med människor i samtal och handledning. Är en van föreläsare och hennes föreläsningar präglas av konkreta exempel och råd och tips. Hon har skrivit böckerna ”Döden på arbetsplatsen – en handbok för chefer och arbetsledare” och ”Trygg och säker verksamhet” (Verbum). Utkommer i under höstenmed en ny bok om krishantering för skolpersonal. Är medlem i Sveriges Författarförbund.

Thomas Delin, arbetar som polis med personsäkerhetsfrågor där främsta uppgiften är att främja rättsprocessen, skydda personer såsom vittnen, målsägande och politiker. Han har också arbetat som instruktör inom kriminalvården och i polismyndigheten med konflikthantering och självskydd. Thomas arbetade under några år utanför polisen med bland annat med utbildningar om hot och våld på arbetsplatsen och pågående dödligt våld i skolan, PDV. Föreläste då även ofta på HVB-hem, kommuner och landsting om frågor kring förebyggande hot och våld. Är utbildad i Psykologisk första hjälp.

Tid och plats

Tisdagen  den 18 mars 2025  kl 09.00-16.00

Elite Hotel Jönköping. Dagen startar med frukostfika kl. 08.30. 

Målgrupp

Denna utbildning riktar sig till dig inom kommun och region i Jönköpings län som arbetar inom skolan. 

Avgift

Avgiften är 2850  kr (exkl. moms) och inkluderar förmiddags- och eftermiddagsfika och lunch samtliga kursdagar. Avgiften debiteras respektive kommun/förvaltning/enhet efter att anmälningstiden gått ut.

Anmälan

Du anmäler dig senast fredagen den 14 februari 2025.  Anmälan är bindande efter att sista anmälningsdatum gått ut. Hela kursen debiteras vid en eventuell avbokning, men du får gärna skicka ersättare vid förhinder. Vid anmälan får du en bekräftelse via e-post att du är registrerad på kursen. Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få anmälda.

Vi tar inte emot några avanmälningar, men du kan själv avanmäla dig i systemet fram till sista anmälningsdatum. Du loggar in där du ursprungligen anmälde dig och väljer länkmenyn till vänster. Gå till 'Personligt' och 'Anmälningar' för att få en översikt över dina aktiviteter. Genom att klicka på en aktivitet kan du avanmäla dig

Information

För mer information, kontakta

Ulrika Pohl  på telefon 072-519 45 02 eller e-post ulrika.pohl@rjl.se

 




Tillfällen

   
   

Titel: Hot och våld samt krishantering – en förebyggande
Startdatum:
Slutdatum:
2025-03-18 09:30
2025-03-18 16:00
Ort: Jönköping
Plats: Elite Stora Hotellet
Ansvarig: Ulrika Pohl
Lediga platser: 28
Sista anmälningsdag: 2025-02-14