Hot och våld samt krishantering – en förebyggande utbildning

Välkommen till vår förebyggande utbildning i hot och våld
samt krishantering på Elite i Jönköping måndagen den 17 mars 2025.

Hot och våld, eller risken för att bli utsatt för hot och våld på arbetsplatsen, kan förekomma inom flera yrkesgrupper i kommunal verksamhet. Arbetsgivaren har ett långtgående ansvar för personalens säkerhet. 

Syfte

Syftet med utbildningen är ar att ge kunskap och praktiska verktyg för att bättre kunna planera och genomföra ett förebyggande arbete för att minska riskerna att bli utsatt för hot och våld, men även ge medarbetarna verktyg att kunna hantera en pågående händelse. Syftet med dagen är också att ge verktyg för hur arbetsgivaren ska kunna ge krisstöd efter en allvarlig händelse till sin personal och hur man följer upp händelser i det systematiska arbetsmiljöarbetet

Utbildningen varvas med föreläsning, arbete/samtal i grupp, bikupor för reflektion samt övningar och diskussion i storforum. 

Programinnehåll

Det förebyggande arbetet

  • Mental förberedelse samt gemensamt förhållningssätt
    Genomgång av vikten av medarbetares grundläggande förhållningssätt med mental förberedelse och gemensamt förhållningssätt i sin arbetsmetod. Detta för att skapa trygghet och för att kunna hantera stressfulla samt hotfulla situationer..
  • Riskinventering Genomgång av hur man arbetar med risk och sårbarhetsanalys på arbetsplatsen. Kort utbildning i hur man arbetar med verktyget Händelseträd. Därefter får deltagarna själva arbeta i grupp med verktyget utifrån konkreta händelse i arbetsvardagen
  • Checklistor För att hjälpa medarbetarna stressfulla- och hotfulla situationer kan arbetsgivaren erbjuda checklistor för stöd och hjälp. Exempel på checklistor och vad man behöver tänka på i dess utformande
  • Brottsbalken samt polisanmälan. Genomgång av några brott som medarbetare kan drabbas av och hur en
    polisanmälan genomförs tillsammans med arbetsgivaren
  • Säkerhetssamtal Genomgång av hur arbetsgivaren kan genomföra säkerhetssamtal med medarbetare efter en hotfull eller våldsam situation. Utgår ifrån och kompletterar sunt arbetsliv, Säkerhetsdialogen utifrån Thomas unika kompetens då han arbetar med dessa frågor på daglig basis på polisen

Pågående situationer

  • Psykiskt påfrestande situationer
    Genomgång av konkreta råd och tips på hur chefer och arbetsledare kan hjälpa sina medarbetare att hantera psykiskt påfrestande situationer på arbetsplatsen samt vid arbete utanför kontoret.
  • Våldsamma situationer Genomgång av konkreta råd och tips på hur chefer och arbetsledare kan hjälpa medarbetare att hantera våldsamma situationer både på arbetsplatsen
    men även vid arbete utanför kontoret, till exempel vid hembesök, uppsökandebesök, vid inspektioner etc. Detta inkluderar även in- och utrymning på
    arbetsplatsen vid hotfulla situationer vid fara för liv.
  • Konkreta råd till chefer och arbetsledare hur de kan stötta medarbetare:
    a. När de utsätts för stalking: råd och vägledning för hur man ska agera och
    hur arbetsgivaren kan stötta medarbetare.
    b. Vid mötet med rättshaverister: råd och vägledning för hur man ska agera
    och hur arbetsgivaren kan stötta medarbetare.

Krishanteringen efter en händelse:

  •  När det har varit en stressfylld situation eller hotfull situation Genomgång av psykologisk första hjälp och principer för evidensbaserat krisstöd som hjälper medarbetarna med återhämtningen efter stressfyllda och hotfulla situationer. Genomgång av hur mentaliseringsförmågan påverkas när man hamnar i kris och vilka problem som kan uppstå då och hur man kan hantera dessa.
  • Krisstöd och krishantering som arbetsgivaren kan ha som grund för sittarbete att stödja medarbetare: Genomgång av krishanteringstrappan och vilka verktyg som arbetsgivaren kan erbjuda medarbetarna.
  • Den egna gränssättningen och hur medarbetare kan ta hand om sig själv för att undvika psykisk ohälsa: Praktiska råd om hur medarbetarna kan ta hand om sig själv i vardagen, vara uppmärksamma på tecken på tidig ohälsa och hur de kan använda sig av ett salutogent arbetssätt.

Mål

Efter genomförd utbildning är målet att deltagarna:

  •  Har fått ökad kunskap om hur de konkret kan arbeta förebyggande och hantera hot och våldssituationer på arbetsplatsen eller på platser utanför kontoret.
  • Har fått ökad kunskap och förståelse för vikten av att ha gemensamma rutiner och förhållningssätt inom arbetsgruppen på arbetsplatsen. Ledorden är mental förberedelse och gemensamt förhållningssätt.
  • Har ökad kunskap och förståelse för vikten av krishantering vid en arbetsrelaterad händelse och hur arbetsgivaren bör arbeta med stöd och  hjälp till personalen.

Utbildare

Katarina Tingström, lär legitimerad psykoterapeut, certifierad EMDR-terapeut, präst, handledare, föreläsare och författare. Hon har arbetat i över 30 år med mötet med andra människor, bland annat 8 år i Försvarsmakten och 14 år som polispräst vid Polismyndigheten Region Stockholm. Arbetsuppgifterna där var bl a dödsbud,chefshandledning, krishantering och samtalsstöd.

Idag arbetar hon som legitimerad psykoterapeut, handledare, föreläsare och
författare. Hon driver en psykoterapimottagning i Stockholm och har gedigen
erfarenhet av möte med människor i samtal och handledning. Är en van föreläsare och hennes föreläsningar präglas av konkreta exempel och råd och tips. Hon har skrivit böckerna ”Döden på arbetsplatsen – en handbok för chefer och arbetsledare” och ”Trygg och säker verksamhet” (Verbum). Utkommer i under höstenmed en ny bok om krishantering för skolpersonal. Är medlem i Sveriges Författarförbund.

Thomas Delin, arbetar som polis med personsäkerhetsfrågor där främsta uppgiften är att främja rättsprocessen, skydda personer såsom vittnen, målsägande och politiker. Han har också arbetat som instruktör inom kriminalvården och i polismyndigheten med konflikthantering och självskydd. Thomas arbetade under några år utanför polisen med bland annat med utbildningar om hot och våld på arbetsplatsen och pågående dödligt våld i skolan, PDV. Föreläste då även ofta på HVB-hem, kommuner och landsting om frågor kring förebyggande hot och våld. Är utbildad i Psykologisk första hjälp.

Tid och plats

Måndagen den 17 mars 2025  kl 09.00-16.00

Elite Hotel Jönköping. Dagen startar med frukostfika kl. 08.30. 

Målgrupp

Denna utbildning riktar sig till dig inom kommun och region i Jönköpings län som är chef eller har en arbetsledande befattning som har personal som i sin yrkesroll riskerar att hamna i utsatta eller hotfulla situationer samt  till dig som företräder arbetsgivaren inom personal/HR.

 

Avgift

Avgiften är 2850  kr (exkl. moms) och inkluderar förmiddags- och eftermiddagsfika och lunch samtliga kursdagar. Avgiften debiteras respektive kommun/förvaltning/enhet efter att anmälningstiden gått ut.

Anmälan

Du anmäler dig senast fredagen den 14 februari 2025 .  Anmälan är bindande efter att sista anmälningsdatum gått ut. Hela kursen debiteras vid en eventuell avbokning, men du får gärna skicka ersättare vid förhinder. Vid anmälan får du en bekräftelse via e-post att du är registrerad på kursen. Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få anmälda.

Vi tar inte emot några avanmälningar, men du kan själv avanmäla dig i systemet fram till sista anmälningsdatum. Du loggar in där du ursprungligen anmälde dig och väljer länkmenyn till vänster. Gå till 'Personligt' och 'Anmälningar' för att få en översikt över dina aktiviteter. Genom att klicka på en aktivitet kan du avanmäla dig

Information

För mer information, kontakta

Ulrika Pohl  på telefon 072-519 45 02 eller e-post ulrika.pohl@rjl.se

 




Tillfällen

   
   

Titel: Hot och våld samt krishantering – en förebyggande
Startdatum:
Slutdatum:
2025-03-17 09:00
2025-03-17 16:00
Ort: Jönköping
Plats: Elite Stora Hotellet
Ansvarig: Ulrika Pohl
Lediga platser: 29
Sista anmälningsdag: 2025-02-14