Välkommen till utbildningen i "Prövning av bygglov vid planstridigt utgångsläge eller när den sökta åtgärden strider mot detaljplanen" fredagen den 18 oktober 2024 på Elite Hotel i Jönköping
Syfte
Ibland kan det vara svårt att avgöra när bygglov får ges. Under denna kurs ökar du din säkerhet i att effektivt och rättssäkert bedöma om utgångsläget är planstridigt och vilka möjligheter som finns att godta det.
Du får också kunskap om möjligheterna att lämna lov med avvikelser för åtgärder som strider mot detaljplaner eller områdesbestämmelser. Under kursen kommer vi även att gå igenom ett antal vägledande rättsfall – hur har domstolen resonerat och vilka lärdomar kan vi dra av domarna?
Efter kurs erbjuds deltagarna digitalt diplom.
Programinnehåll
Följande ämnen kommer att behandlas under kursen:
- Hur bedöma om ursprungsläget är planenligt?
- När kan bygglov ges trots att kravet på planenligt utgångsläge inte är uppfyllt?
- Tolkning av äldre planer och planbestämmelser vid prövning av bygglov – hur tolka begrepp som använts i äldre planer för korrekta och rättssäkra bedömningar?
- Hur bedöma vad som är en liten avvikelse – hur tolka lagstiftningen i praktiken?
- Övriga avvikelser från detaljplan – när får bygglov ges?
- Hur göra en korrekt samlad bedömning i ett bygglovsärende?
- Vad kan man göra om allt för många och stora avvikelser från detaljplanen har accepterats genom tiderna inom ett planområde?
- Hur formulera tydliga och korrekta beslut om bygglov vid avvikelse från detaljplan?
Utbildare
Johan Larsson, jurist, Landahl Advokatbyrå
Johan har en bakgrund som förbundsjurist på Sveriges Kommuner och Regioner och som kommunjurist. Han har stor erfarenhet av handläggning och processföring i miljörättsliga frågor, plan- och byggfrågor, fastighetsrättsliga frågor och har därutöver arbetat med kommunalrätt och förvaltningsrätt. Johan har varit förordnad som expert i Strandskyddsutredningen och har bland annat medverkat i Regeringskansliets utbildningsinsatser inom Strandskyddsdelegationen och Boverkets PBL Kompetens. Han har också varit med och författat bl.a. publikationerna Fastighetsnomenklatur Fastighetsekonomi och fastighetsrätt (Studentlitteratur 2021) samt Lokala Ordningsföreskrifter – En handbok (Norstedts Juridik 2023)
Henrik Höglund, konsult vid Svefa, sakkunnig inom strandskydd, bygglov och plan- och bygglagen
Henrik Höglund har över 20 års erfarenhet som handläggare av bygglov och strandskydd från flera olika kommuner. Han har bland annat medverkat i Regeringskansliets utbildningsinsatser inom Strandskyddsdelegationen och Ny PBL – på rätt sätt. Henrik har även medverkat i flera olika utredningar, nu senast i referensgruppen för Bygglovsutredningen och utredningen En enklare hantering av vattenfrågor vid planläggning och byggande.
Tid och plats
Fredagen den 18 oktober 2024 kl 09.00-16.00
Elite Hotel Jönköping. Dagen startar med frukostfika kl. 08.30.
Målgrupp
Denna utbildning riktar sig till dig som arbetar med handläggning av bygglov inom region och kommun i Jönköpings län
Avgift
Avgiften är 2 595 kr (exkl. moms) och inkluderar förmiddags- och eftermiddagsfika och lunch samtliga kursdagar. Avgiften debiteras respektive kommun/förvaltning/enhet efter att anmälningstiden gått ut.
Anmälan
Du anmäler dig senast måndag den 16 september 2024 . Anmälan är bindande efter att sista anmälningsdatum gått ut. Hela kursen debiteras vid en eventuell avbokning, men du får gärna skicka ersättare vid förhinder. Vid anmälan får du en bekräftelse via e-post att du är registrerad på kursen. Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få anmälda.
Vi tar inte emot några avanmälningar, men du kan själv avanmäla dig i systemet fram till sista anmälningsdatum. Du loggar in där du ursprungligen anmälde dig och väljer länkmenyn till vänster. Gå till 'Personligt' och 'Anmälningar' för att få en översikt över dina aktiviteter. Genom att klicka på en aktivitet kan du avanmäla dig
Information
För mer information, kontakta
Ulrika Pohl på telefon 072-519 45 02 eller e-post ulrika.pohl@rjl.se