Barns utveckling i relation

Barns utveckling i relation

Hur våra erfarenheter av relationer i barndomen påverkar oss som individer och som föräldrar

Utbildningens syfte

Utbildningen ska ge dig grundläggande kunskaper inom utvecklingspsykologi och andra teorier om effekt på barns utveckling och dess tillämpning. Efter utbildningen ska du kunna uppmärksamma anknytningsbeteenden hos barnet samt kunna förklara detta för barnets omsorgspersoner. Utbildningen kommer också innefatta aktuell forskning på området samt genomgång av övergripande sätt att arbeta förebyggande och behandlande med barns behov av samspel. Kunskapen du får med dig ska vara praktiskt tillämpbar i ditt arbete.

Innehåll

Utbildningen består av fyra kurstillfällen. En halvdag och tre heldagar. Fokus ligger på praktisk tillämpbarhet och du som kursdeltagare tar med kunskap och diskussioner till din arbetsplats samt genomför hemuppgifter till tre av utbildningsdagarna. Utbildningen tar arbetstid i anspråk mellan kursdagarna.

Utbildningstillfällen

  • Dag 1: Tisdag den 3 september kl. 09:00-12:00,

Katarina Strbac, socionom och 1:e socialsekreterare, Jönköpings kommun. Utvecklingsekologi och grunderna i anknytningsteorin. Föreläsningen berör bland annat anknytningsmönster, anknytningsbeteenden och mentalisering.

Utifrån föreläsningen får du arbeta fram frågor för gruppdiskussioner på din arbetsplats som genomförs till utbildningstillfälle 2.

  • Dag 2: Måndag den 30 september kl. 09:00-16:00

Ida Källner och Sofia Elmqvist från Utredningsteamet på socialtjänsten i Jönköpings kommun. Omsorgssystem/omvårdnadsmönster och omsorgssvikt samt hur detta påverkar föräldraförmågan och konsekvenser för barnet. Hur kan du genomföra en observation av barns och förälders samspel och använda i utredning.

Sofia Enell, universitetslektor, Linnéuniversitetet.

Placerade barn och ungas behov av relationer under och efter en placering.

Uppföljning av erfarenheterna att genomföra hemuppgift 1.

  • Dag 3: Onsdag den 23 oktober kl. 09:00-16:00

Berit Gustafsson, verksamhetsutvecklare psykiatriska kliniken Höglandssjukhuset, G

Eftermiddagen ägnas åt gruppdiskussioner utifrån hemuppgift 2.

  • Dag 4: Tisdag den 26 november k 09.00-16.00 

Fokus på praktiken. Personer som arbetar i socialtjänsten föreläser om hur du kan arbeta med fokus på samspel och barns utveckling i relation i utredning och behandling. Vad går att behandla och hur? Information om Vägledande samspel (ICDP) och Trygghetscirkeln som är två typer av föräldrautbildningar med fokus på positivt samspel mellan förälder och barn.

Eftermiddagen ägnas åt gruppdiskussioner utifrån hemuppgift 3.

Hemuppgifter

  • Hemuppgift 1: Till kursdag 2. Utifrån föreläsningen dag 1 får du arbeta fram frågor för gruppdiskussioner på din arbetsplats. Erfarenheterna från diskussionerna gås igenom vid kurstillfälle 2. 
  • Hemuppgift 2: Till kursdag 3 ska du identifiera och beskriva en fundering kopplat till det du lärt dig under två första kursdagarna. Det kan vara ett problem, en reflektion, en erfarenhet eller något som är svårt att förstå. Det kan vara kopplat till ett pågående ärende eller något du har erfarit tidigare. Uppgiften sammanfattas kort skriftligt och diskuteras i mindre grupp under kursdag 3. . Personer som arbetar i socialtjänsten med särskild kompetens på området medverkar i diskussionerna
  • Hemuppgift 3: Till kursdag 4 får du prova att göra en observation och sammanfatta det skriftligt. Deltagarna i den mindre gruppen läser varandras observationer och diskuterat sedan i grupp. . Personer som arbetar i socialtjänsten med särskild kompetens på området medverkar i diskussionerna

Målgrupp

Utbildningen riktar sig till dig som arbetar i socialtjänstens barn- och ungdomsvård och som i ditt arbete utreder, följer upp, stödjer eller behandlar barn och omsorgspersoner som har behov av stöd i sina anknytnings- och omvårdnadsmönster. Du har minst två års erfarenhet av ditt arbete men har inte gått någon anknytningsutbildning i jobbet tidigare.

Utbildningsansvarig

Josefin Axelsson, utvecklingsledare på Kommunal utveckling, är kursansvarig men kursen hålls samman av Marie Andréasson, socionom och med lång erfarenhet av socialtjänstens barn- och ungdomsvård.

Tid och plats

Tisdag den 3 september kl. 09:00-12:00

Måndagen den 30 september kl. 09:00-16:00

Onsdag den 23 oktober kl. 09:00-16:00

Tisdag den 26 november kl. 09:00-16:00

Utbildningen hålls på Grand Hotel i Jönköping. Fika serveras kl 08,30 alla utbildningsdagar. Utbildningsstart kl 09.00

Avgift

Utbildningen kostar totalt 4000 kronor exklusive moms per kursdeltagare. Fika och lunch ingår i avgiften. Observera att på första utbildningsdagen serveras ingen lunch. Kommunal utveckling fakturerar din arbetsgivare (kommun/förvaltning/enhet) efter avslutad kurs.

Anmälan

Du anmäler dig senast måndag den 5 augusti (240805). Anmälan är bindande efter att sista anmälningsdatum har gått ut. Du får en bekräftelse via e-post när du anmäler dig.

Helautbildningen debiteras vid en eventuell avbokning, men du får gärna skicka ersättare vid förhinder.Observera att anmälan ska vara personlig. Vi kan inte ta emot reserveringar av platser.

Vi tar inte emot några avanmälningar, men du kan själv avanmäla dig i systemet fram till sista anmälningsdatum. Du loggar in där du ursprungligen anmälde dig och väljer länkmenyn till vänster. Gå till 'Personligt' och 'Anmälningar' för att få en översikt över dina aktiviteter. Genom att klicka på en aktivitet kan du avanmäla dig

Kursen ska ha minst 12 deltagare för att genomföras. Det finns 24 platser på kursen.

OBS! Fördelning av deltagare

Kommunal utveckling har rätten att i de fall kursen bli fulltecknad fördela platserna utifrån kommunernas storlek. Om detta skulle bli aktuellt får du besked om det.  Är du osäker kontakta Josefin Axelsson, josefin.axelsson@rjl.se, för mer information.




Tillfällen

   
   

Titel: Dag 4
Startdatum:
Slutdatum:
2024-11-26 09:00
2024-11-26 16:00
Ort: Jönköping
Plats: Grand Hotel Hovrättstorget
Ansvarig: Ulrika Pohl
Lediga platser: 0
Sista anmälningsdag: 2024-08-05
Status: Anmälningstiden har gått ut.