Diplomerad matrådgivare - utbildning

Syftet med utbildningen är att öka praktisk och teoretisk kunskap om matvanor, näringslära och beteendeförändring hos medarbetare inom Region Jönköpings län. Ökad kunskap bidrar till större trygghet och ett mer patientsäkert arbete. 

Ohälsosamma matvanor är den enskilt viktigaste riskfaktorn för den totala sjukdomsbördan i Sverige och det kan också fördubbla risken att dö i förtid. Det är angeläget att arbeta för bättre matvanor bland befolkningen. Som diplomerad matrådgivare arbetar du för att främja hälsosamma matvanor, det bidrar till att förbättra människors hälsa och mående.

Utbildningen stödjer verksamheter inom Region Jönköping att fullfölja uppdraget att erbjuda patienter med ohälsosamma matvanor kvalificerat rådgivande samtal om mat, enligt FAKTA som bygger på det Nationella vårdprogrammet vid ohälsosamma levnadsvanor och Socialstyrelsens riktlinjer.

Målsättningen är att du som matrådgivare arbetar aktivt för att stödja invånare att få hälsosammare matvanor. Det görs genom standardiserade vårdförlopp och standardvårdplaner enligt regional tillämpning, se FAKTA och Nationellt kliniskt kunskapsstöd.

Utbildningen riktar sig till personer som kommer att ha samtal om matvanor minst 5 timmar/vecka och möjlighet delta i nätverk för diplomerade matrådgivare (1 gång/termin).

Förkunskapskrav är minst 3 årig högskoleutbildning, godkänd utbildning i Hälsokurvan och Motiverande samtal (Sydöstra sjukvårdsregionens utbildning med teori och praktik).

Kursen bygger på föreläsningar, praktiska övningar, diskussioner och egna studier. Kursmomenten kräver aktivt deltagande från studenten. Vid de två första dagarna samt tentamen och examinationsseminariet är det obligatorisk närvaro. Övrig frånvaro behöver kompenseras.

Kurslitteratur är Näring och hälsa av Ulla Johansson och Anna Stubbendorff (2020).

Kursen bygger på både teori och praktik och innefattar följande delar:

  • Grundläggande näringslära
  • Grundläggande kostundersökningsmetodik
  • Kostsociologi och kulturmöten
  • Evidensbaserade källor och vetenskap
  • Läkemedel och mat samt kosttillskott
  • Livsmedelskunskap
  • Beteendeförändring och samtalsmetodik
  • Behov och åtgärder för relevanta patientgrupper
  • Butiksvandring
  • Stöd och behandling Hälsosamma matvanor
  • Standardvårdplaner och dokumentationsrutiner

Datum för kurstillfällen
2022

14 december, kl. 8.30–16.00 – Kaptensrummet M7 Herrgården

15 december, kl. 8.30–16.00 – Kaptensrummet M7 Herrgården

2023
18 januari, kl. 8.30–16.00 - Rosariet plan 6 Rosenlundsvårdcentrum

19 januari, kl. 8.30–16.00 - ZOOM via webben

1 februari, kl. 8.30–16.00 - ZOOM via webben

2 februari, kl. 8.30–16.00 - Rosariet plan 6 Rosenlundsvårdcentrum (Eftermiddag på Citygross)

22 februari kl. 8.30–16.00 - Rosariet plan 6 Rosenlundsvårdcentrum

23 februari kl. 8.30–16.00 - ZOOM via webben

22 mars kl. 8.30–13.00, examinationsseminarium - Rosariet plan 6 Rosenlundsvårdcentrum

Självstudier 11/1 och 28/2 kl. 8.00–16.00

En anmälan görs och gäller alla datum.

VÄLKOMMEN med din anmälan och bli en av Regionens diplomerade matrådgivare!