Leda förändring genom dialog och medskapande

utbildning Stärka kompetens i medskapande förhållnings- och arbetssätt, både i fysiska och digitala mötesformer. 

Allt mer arbete kräver samverkan mellan olika samhällsaktörer. Även medborgare och brukare behöver involveras i olika processer för bästa möjliga resultat. Men samverkan är inget som händer bara för att det finns ambitioner eller är bestämt. Det kräver kapacitet att leda och organisera på ett sätt som möjliggör att olika parter engageras i att driva utveckling tillsammans. Ett medskapande ledarskap ställer också krav på flexibilitet, vilket kan vara en utmaning i många sammanhang.

Under det senaste året har de fysiska mötesplatserna i hög grad ersatts av digitala mötesformer.  Hur kan även dessa nya mötesformer skapa förutsättningar att leda förändring genom dialog och medskapande? Ta chansen att stärka din kompetens i medskapande förhållnings- och arbetssätt, i en digital utbildning med fokus på både fysiska och digitala mötesformer.

Om utbildningen

  • Hur designar och leder vi medskapande processer som leder till engagemang, nytänkande och resultat? 
  • Hur kan våra förändringsinitiativ skapa den tillit och handlingskraft som utgör stommen till förändring?
  • Hur tar vi höjd för komplexiteten i samhällsutmaningarna, samtidigt som vi hanterar system som kan präglas av hierarkier, snäva uppdrag och krav på resultat?

Innehåll

Utbildningen bygger på relevanta tankemodeller för förändringsarbete i komplexitet, sätter fokus på hjälpsamma förhållningssätt för processledare och lär ut flera medskapande metoder. Målet med dagarna är att du mer kraftfullt ska kunna designa och leda medskapande processer som passar i ditt sammanhang.

Utbildningen är i sig en medskapande process, där vi testar och lär metoder och metodik samtidigt som vi arbetar konkret med de frågor och utmaningar som vi som grupp och individer står inför just nu. 

Utbildningen sker digitalt via Zoom och andra plattformar. Länk och mer information kring upplägget får du i god tid inför det första kurstillfället. Under utbildningen kommer deltagarna att planera för en medskapande process kopplat till det egna arbetet. 

Många i Jönköpings län har stor erfarenhet av processledning. Utbildningen är en unik möjlighet att lära tillsammans med andra och välkomnar även deltagare utanför länet.

Vad får du med dig?

  • Metoder att leda medskapande- där olika aktörer engageras i att lära, vara kreativa och driva förändring tillsammans
  • Kompetens i design och processledning av medskapande digitala möten
  • Teorier och modeller som hjälp att förstå förändringsprocesser
  • Stärkt förmåga att organisera processer för utmaningar av hög komplexitet och osäkerhet
  • Fördjupad förståelse om dig själv som ledare och verktyg för ditt eget lärande
  • Ett nätverk av processledare i länet att fortsätta lärandet tillsammans med 


​Program

Inledande digital träff 24 mars 2021 kl. 10.00 - 12.00
På den inledande träffen kommer vi att prova på några metoder för ökad delaktighet i digitala möten och tillsammans utforska vilka frågor som är relevanta för er just nu. Deltagarnas egna frågeställningar och behov utgör grunden för utbildningsdagarna i april och maj. 

Tillfälle 2: Den 15 april kl. 13.00-16.30 samt den 16 april kl. 8.30-12.00

Lärgrupp
Under utbildningen kommer deltagarna att tillhöra en lärgrupp med ett mindre antal deltagare, som ett stöd för det egna och det gemensamma lärandet. Mellan kurstillfällena 2 och 3 träffas deltagarna i sin lärgrupp för att stödja varandra i att planera för en medskapande process. 

Tillfälle 3: Den 27 maj kl. 9.00-16.00  
 

Målgrupper

Medarbetare inom kommuner, region, länsstyrelse, högskola och andra organisationer som arbetar med - eller vill arbeta med - samskapande processer.


Pris

3 500 kr (exkl moms)

Frågor

Kontakta Sara Thil, Kommunal utveckling: sara.thil@rjl.se
eller Malin Skreding Hallgren, Qulturum: malin.skreding.hallgren@rjl.se

Kursledare

David Ershammar är socionom och processkonsult och arbetar med att stödja grupper och organisationer ta höjd för komplexiteten i utmaningarna med mer medskapande strategier och arbetssätt. Han har sedan år 2000 arbetat med involvering, delaktighet och förändringsarbete i föreningslivet, i statlig utredning, som ledare för nationella vårdutvecklingsprojekt, som inflytandestrateg inom Region Skåne och inom Malmö stad.

Maria Lagneby är pedagog och arbetar utifrån Ohmnia med att stödja individer, organisationer och verksamheter i förändrings- och utvecklingsprocesser i roller som facilitator, utbildare eller processledare. Maria har sedan 2011 erfarenhet av förändringsledning inom föreningsliv och offentlig förvaltning, samt från samverkansprojekt och tvärsektoriella utvecklingssatsningar mellan offentlig sektor, akademi, föreningsliv, näringsliv samt medborgare.

David Ershammar och Maria Lagneby har länge varit engagerade som ledare och utbildare inom processledning för utveckling av individer, grupper, organisation och samhället inom både offentlig och idéburen sektor.

 

 

Längd: 16 h