Motiverande samtal, tredagars grund

Motiverande samtal - tredagars grundkurs start 20 oktober 2020. På grund av pandenmin så är dag 3 planerad till 28 september 2021.

Välkommen till en tredagarskurs i Motiverande samtal, (MI) med start tisdagen den 20 oktober 2020 på Elite Stora Hotellet, Hotellplan 3 i Jönköping.

Dagarna börjar med fika kl. 08.30 som serveras i frukostmatsalen på gatuplanet, kursstart är kl. 09.00 alla tre dagarna.

Motiverande samtal, MI, är ett förhållningssätt och en samtalsstil som syftar till att väcka till liv och förstärka personens egen motivation till förändring. Det är ett sätt att närma sig en annan människa i ett samtal om förändring utan att gå över integritetssfären, utan att kränka. Det är en samtalsstil där du bygger relation och allians som i sin tur ger dig mandat att tala om det som är svårt. Personen behöver inte gå i försvar utan kan istället, med vägledning, i lugn och ro utforska sina intressen, sin vilja och sin förmåga.

MI lägger stor vikt vid det empatiska, samarbetande förhållningssättet och utgår från att individen själv har de inre resurser som behövs för att komma vidare och förändras.

I ett motiverande samtal möter samtalsledaren personen där den befinner sig och utgår därifrån. Personens självbestämmande och samtalsledarens tro på personens egen expertis och kraft till förändring ska genomsyra samtalet.

Grunden är att lära sig lyssna reflektivt, bedöma motivation samt använda sig av strategier för att stimulera personens prat om förändring och förstärka det som leder i en positiv riktning.

Forskning visar att ett konfrontativt beteende ökar motståndet och därmed försämrar förändringsbenägenheten samtidigt som följsamhet och respekt ökar viljan till förändring. MI har utvecklats av psykologerna William R. Miller och Stephen Rollnick och används idag i verksamheter som exempelvis socialtjänst, hälso– och sjukvård, skola och psykiatri. Ett MI-samtal kan vara kort eller långt och det kan handla om ett, flera eller en hel serie samtal.

3 DAGARS GRUNDUTBILDNING

Kursbeskrivning

Motiverande samtal (MI) är en förändringsinriktad, klientcentrerad och samtidigt styrande samtalsmetodik för samtal om livsstilsförändring som utvecklats av forskarna Miller och Rollnick. Syftet är att väcka och förstärka den inre motivationen till beteendeförändring genom att utforska klientens egen syn på sin problematik. Grunden är att lära sig lyssna reflektivt, bedöma motivation samt lära sig tekniker för att stimulera klientens ”prat” om förändring och förstärka det som leder i en positiv riktning. Man lär sig även att förebygga och hantera motstånd.

Under utbildningen arbetar vi med och tränar alla dessa olika delar samtidigt som förhållningssättet, ”MI-andan”, genomsyrar dagarna.

Utbildningen varvar teori, övningar och demonstrationer och utgår från de problemområden som är aktuella för deltagarna. Intyg utfärdas efter genomförd utbildning.

Utbildningen i korthet:

  • Teori, historik (kort)
  • MI – en evidensbaserad metod
  • MI – andan, förhållningssättet
  • Lyssnandets teknik
  • Träning i grundläggande kommunikationsfärdigheter
  • Förändringsprocessen
  • Förändringsprat /”change talk”, att höra, locka fram och förstärka
  • Diskrepans och ambivalens – att förstå begreppen
  • Ambivalensutforskning och andra strategier för ambivalensbearbetning
  • Motståndsbegreppet och motståndshantering i praktiskt arbete
  • Informationsutväxling – dialog istället för föreläsning
  • Meny Agenda – ett respektfullt sätt att strukturera samtalet
  • De 4 processerna
  • Tillämpning av MI i olika kontexter
  • Återkoppling av det egna MI-utförandet, kodning (dag 3) OBS! Vid önskemål om detta

Kursen varvar teori, rollspel, demonstrationer och film och utgår från de problemområden som är aktuella för deltagarna. Syftet med utbildningen är att deltagarna skall utvecklas i sin roll som samtalsledare och få en modell att följa i egna samtal om livsstilsförändringar eller andra livsförändringar där klienten har tydliga valmöjligheter. Intyg utfärdas efter genomförd kurs.

Medverkande

Under kursen medverkar pedagog Eva Hydén medlem i International Motivational Interviewing Network of Trainers (MINT). Eva Hydén är en efterfrågad och uppskattad utbildare i motiverande samtal. Eva håller bla i grundutbildningar, fördjupningsutbildningar och handledning.

Tid och plats

Tisdag den 20 oktober 2020 kl. 08.30–16.00

Onsdag den 21 oktober 2020 kl. 08.30-16.00

Tisdagen den 28 september 2021 kl. 08.30-16.00

Samtliga tre tillfällen genomförs på Elite Stora Hotellet, Hotellplan 3 i Jönköping.

Dagarna börjar med fika kl. 08.30 som serveras i frukostmatsalen på gatuplanet, kursstart är kl. 09.00.

Målgrupp

Kursen riktar sig till personal som möter med människor i sitt arbete som är i behov att genomföra en förändring av något slag.

Avgift

Avgiften är 4500 kr (exkl. moms) och inkluderar förmiddags- och eftermiddagsfika samt lunch alla tre kursdagarna. Avgiften debiteras respektive kommun/förvaltning/enhet efter att anmälningstiden gått ut.

Anmälan

Du anmäler dig senast måndagen den 21 september 2020. Anmälan är bindande efter att sista anmälningsdatum gått ut. Hela kursen debiteras vid en eventuell avbokning, men du får gärna skicka ersättare vid förhinder. Du får en bekräftelse via e-post cirka en vecka före kursstart. Observera att anmälan ska vara personlig. Vi kan inte ta emot reserveringar av platser.

Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få anmälda.

Dokumentation i pappersformat i samband med våra kurser och konferenser kommer inte att kopieras upp och delas ut på plats. Eventuell kursdokumentation kommer mejlas ut. Detta är ett led att minska pappersanvändningen och bli mer miljövänliga.

Information

För mer information, kontakta

Eva Lindkvist på telefon 072-519 45 02 eller e-post eva.lindqvist@rjl.se