Arbete på väg 2.2

Välkommen till en tvådagarskurs i Arbete på väg nivå 2.2 (gamla nivå 3) den 3-4 oktober 2023 på Kulturhuset Spira.

Om kursen

Kursen är Trafikverkets krav på vad utbildningen ska innehålla.

Innehåll i kursen
På kursen går vi igenom kompetenskraven för personer som utför arbete med trafik- och skyddsanordningar samt trafikdirigering. Vi går även igenom kompetenskraven för personer som svarar för det praktiska arbetet med att sätta ut, underhålla och ta in de markplacerade trafik- och skyddsanordningar som är nödvändiga för att skapa en god arbetsmiljö (ska vara certifierad enligt kravdokumentet). I det praktiska arbetet ingår även att skapa god säkerhet och acceptabel framkomlighet för trafikanter på alla typer av vägar.

Enligt steg 2.2 ska du som får en aktuell arbetsmiljöplan, arbetsberedning eller en ritning som visar trafik- och skyddsanordningar utföra det praktiska arbetet med att sätta ut, underhålla och ta in markplacerade trafik- och skyddsanordningar (med stöd av dokumenten).

Du får kunskap om att upptäcka om handlingarna saknar trafik- och skyddsanordningar som framgår som krav i kontrakt, författningar eller som står i strid mot författningskrav. Du får även lära dig hur du gör när det uppstår behov av att komplettera utmärkningen eller påtala bristerna till den person som svarar i steg 3.

Du som befinner dig på arbetsplatsen ska enligt steg 2.2 ha uppsikt över att personer med kompetens enligt steg 1.3 utför sitt arbete korrekt, exempelvis vaktarbete.

Du ska efter kursen känna till:

  • hur trafik- och skyddsanordningar ska vara placerade på väg
  • hur placeringen kan bidra med en hastighetsdämpning och bibehålla en säker arbetsplats och framkomlighet för trafikanter
  • vilka bestämmelser som gäller vid tillfällig placering av trafikanordningar på vägbana respektive på permanent sätt
  • hur arbeten ska bedrivas enligt författningskrav, hur köolyckor undviks, hur trafikanter ska vägledas säkert förbi arbetsplatsen.

Du ska även känna till Trafikverkets krav på att:

  • vägleda och värna om oskyddade trafikanter, personer med funktionsnedsättning med fler förbi arbetsplatsen på ett säkert sätt.
  • använda reflex (rätt storlekar etc.), variabla meddelandeskyltar (VMS), lyktor, bärare av trafikanordning
  • montera skyddsanordning utifrån dess funktion och rätta handhavande
  • rapportera aktuell trafiksituation genom Förbättrad information för arbete på väg (Fifa), påverkansgrader för trafikanter
  • trafikdirigera med vägmärken
  • använda utrustning vid arbete på trafikerad väg (vakten), tecken som vakt får använda, säker vaktplats och agera på ett informativt och korrekt sätt
  • lotsa genom och förbi arbetsplatsen så att det är låg hastighet där oskyddad personal arbetar (signalanläggning för bästa funktion, kommunikation med eventuella vakter, tömningstider beroende på längden på arbetsplatsen och i förhållande till trafiktätheten, dubbellotsning).
  • ställa upp och starta anläggningen, göra funktionskontroll (trafikstyrt läge och varför, trafikdirigerings längd, så att trafiktömning är relevant för aktuellt arbete).

Förutom trafikverkets krav och dokument kommer vi även att gå igenom S.A.K (Säkerhet vid arbete på kommunala gator) för er regionala handbok.

Efter utbildningen ska utbildad personal kunna:

  • utföra det praktiska arbetet med att sätta ut, underhålla och ta in markplacerade trafik- och skyddsanordningar på en fast arbetsplats
  • utföra det praktiska arbetet med att sätta ut, underhålla och ta in markplacerade trafik- och skyddsanordningar som är nödvändiga vid trafikdirigering (exempelvis handhavande av trafiksignal)
  • se till att fordon som utför rörliga och intermittenta arbeten eller arbeten med intermittent utmärkning är rätt utrustade för aktuellt arbete
  • ha en fördjupad kunskap av kraven som framgår i steg 1
  • tillämpa gällande författningskrav (TrF, VMF, AML, VägL etc.)
  • tillämpa Trafikverkets regler för trafik- och skyddsanordningar samt trafikdirigering
  • förstå funktion och begränsningar av energiupptagande skydd samt kunna utföra montage i enlighet med skyddets monteringsanvisningar
  • utföra daglig tillsyn och egenkontroll samt kunna dokumentera utförd syn och kontroll
  • leda och instruera personal med steg 1-kompetens med den praktiska hanteringen av trafik- och skyddsanordningar samt de personer som utför trafikdirigering, exempelvis vakt och lotsförare
  • tillämpa aktuell arbetsmiljöplan, arbetsberedning, eller ritning som visar hur trafik- och skyddsanordningar ska placeras
  • tillämpa hur trafik- och skyddsanordningar utplaceras för att uppnå en god arbetsmiljö, god säkerhet och acceptabel framkomlighet för trafikanter.

Medverkande

Under kursen medverkar Jan Holmqvist, Svensk uppdragsutbildning.

Tid och plats

Tisdagen den 3 oktober 2023 klockan 09:00 – klockan 16:30.

Onsdagen den 4 oktober 2023 klockan 09:00 – klockan 16:30.

Kursen hålls på Kulturhuset Spira i Jönköping. Frukostfika serveras från klockan 08:30.

Målgrupp

Kursen riktar sig till dig som arbetar med vägarbete eller liknande arbete och besöker vägarbetsplatser. Du behöver ha genomgått Grund APV nivå 1.1-1.3 för att vara behörig till denna kurs.

Avgift

Avgiften är 4 500 kronor (exkl. moms) per kursdeltagare. Fika och lunch ingår i kursavgiften. Kommunal utveckling fakturerar din arbetsgivare (kommun/förvaltning/enhet) efter avslutad kurs.

Anmälan

Du anmäler dig senast måndagen den 5 september 2023. Anmälan är bindande efter att sista anmälningsdatum gått ut. Hela kursen debiteras vid en eventuell avbokning, men du får gärna skicka ersättare vid förhinder. Du får en bekräftelse via e-post cirka en vecka före kursstart.

Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få anmälda.

Har du frågor?

För mer information, kontakta Fredrik Bernhardtz Sinkkonen på telefon 072-519 45 02 eller e-post fredrik.bernhardtzsinkkonen@rjl.se.