CRA och A-CRA – behandlingsprogram för personer med missbruksproblem

En tredagarskurs i behandlingsprogrammen CRA och A-CRA för dig som är socialsekreterare, behandlare eller samtalsledare. Kursen startar den 20 oktober 2022.

Om CRA och A-CRA

CRA (Community Reinforcement Approach) är ett evidensbaserat behandlingsprogram för personer med missbruksproblem som Socialstyrelsen rekommenderar i sina riktlinjer.

A-CRA (Adolescent Community Reinforcement Approach) är ungdomsversionen av programmet med en målgrupp på 13–24 år.

Målet i båda behandlingsprogrammen är att hjälpa klienten till ett liv i drogfrihet och en mer hälsosam livsstil. Målet är också att förbättra kommunikationen och relationerna i familjen.

Behandlaren kartlägger i programmen triggers (utlösande faktorer) till varför klienten använder droger. Behandlaren identifierar även motivation och positiva förstärkare för drogfritt beteende.

Programmen fungerar som en strukturerad behandlingsinsats vid återfall eller som en motivationshöjande insats efter en längre tids drogfrihet. Det går att använda programmen både individuellt och som gruppbehandling. De bygger på utvecklingspsykologiska teorier och har mycket gemensamt med klassisk kognitiv beteendeterapi. Samtalsstilen överensstämmer till stora delar med motiverande samtal (MI). 

Kursens upplägg

Kursen omfattar tre dagar och syftar till att du som deltagare ska kunna genomföra programmen på egen hand direkt efter utbildningen. Som stöd får alla kursdeltagare den officiella manualen i A-CRA, övningshäften samt kursdokumentation.

Efter att du har genomgått utbildningen får du behörighet i båda programmen, eftersom CRA och A-CRA numera utgår från samma officiella behandlingsmanual.

Kursledare

Kursledare är Anna Sjöström som är Sveriges enda certifierade handledare i A-CRA och CRA. Hon har lång erfarenhet av metodutveckling, kodning och utbildning av yrkesverksamma.

Tid och plats

  • Torsdagen den 20 oktober 2022 klockan 09.00–16.00
  • Fredagen den 21 oktober 2022 klockan 09.00–16.00
  • Fredagen den 11 november 2022 klockan 09.00–16.00

Kursens tre dagar genomförs på Hotel Savoy, Brunnsgatan 13-15 i Jönköping. Kursstart är klockan 09.00, fika finns från klockan 08.30.

Målgrupp

Kursen riktar sig till dig som är socialsekreterare, behandlare, samtalsledare.

Avgift

Kursavgiften är 6 900 kronor (exkl. moms) och inkluderar den officiella manualen i A-CRA, övningshäften samt kursdokumentation.

Avgiften debiteras respektive kommun/förvaltning/enhet efter att anmälningstiden gått ut.

Anmälan

Du anmäler dig senast onsdagen den 28 september 2022. Anmälan är bindande efter att sista anmälningsdatum gått ut. Hela kursen debiteras vid en eventuell avbokning, men du får gärna skicka ersättare vid förhinder.

Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få anmälda.

Du får en bekräftelse vid anmälan till den e-postadress du angett i anmälan.

Har du frågor?

Kontakta Linnea Rudstam på telefon 072-519 45 02 eller e-post linnea.rudstam@rjl.se