Motiverande samtal – repetition och påfyllnad för läkare

En halvdags repetition och påfyllnad för dig som är läkare vid Region Jönköpings läns kvinnokliniker och som tidigare har gått grundkurs i motiverande samtal. Kursen äger rum onsdagen den 12 oktober 2022 i Jönköping.

Denna halvdagskurs ska underlätta för dig som har grundutbildat dig i motiverande samtal (MI) att utveckla ditt sätt att använda MI ännu ett steg.

Innehåll

Kursen inleds med en kort repetition av de grundläggande teorierna och begreppen i MI. Därefter fokuserar vi på demonstrationer av hur olika färdigheter i MI kan låta och göras (oftast genom filmavsnitt). Vi övar också på att använda det som demonstrerats, reflekterar om användbarheten och hur MI-färdigheterna kan anpassas till er kliniska vardag.

Vi kommer inför halvdagen att höra av oss till er deltagare och fråga efter vad ni särskilt vill repetera kring MI. Agendan styras av det vi får till oss.

Ett förslag är att vi ägnar oss åt att:

  • göra ännu tydligare hur vi med den lyssnande och framkallande stilen i motiverande samtal ofta kan engagera även en osäker och skeptisk patient till ett samtal om en möjlig förändring trots allt, det vill säga få en allians oss och patienten emellan
  • veta hur vi kan anpassa MI-samtal till patientens beredskap till förändring; vi samtalar ju på olika sätt utifrån MI om patienten inte är beredd till en beteendeförändring än om patienten är i ett övervägande till detta, är ambivalent
  • bli uppmärksam på vad som nog får sägas vara ”motståndsminor” i ett samtal
  • ha strategier för att anpassa vårt sätt att använda MI till patienter med kognitiva och språkliga svårigheter.

Kursledare

Kursen leds av Peter Wirbing som är beteendevetare med psykoterapiutbildning i KBT och lärare i MI (MINT). Peter har mångårigt undervisat och handlett i MI, och är författare till läroböcker inom bland annat MI.

Tid och plats

Onsdagen den 12 oktober 2022 klockan 13.00–16.30 på Hotel Savoy, Brunnsgatan 13–15 i Jönköping.

Målgrupp

Kursen riktar sig till dig som är läkare vid Region Jönköpings läns kvinnokliniker. Du ska ha genomgått grundkursen i MI.

Avgift

Avgiften är 1400 kronor (exkl. moms) och inkluderar eftermiddagsfika. Avgiften debiteras respektive kommun/förvaltning/enhet efter att anmälningstiden gått ut.

Anmälan

Du anmäler dig senast tisdagen den 20 september 2022. Anmälan är bindande efter att sista anmälningsdatum gått ut. Hela kursen debiteras vid en eventuell avbokning, men du får gärna skicka ersättare vid förhinder. Du får en bekräftelse via e-post cirka en vecka före kursstart.

Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få anmälda.

Information

För mer information, kontakta Linnea Rudstam på telefon 072-519 45 02 eller e-post linnea.rudstam@rjl.se