Tecken som alternativ och kompletterande kommunikation – TAKK

En kurs i hur du använder tecken som komplement och stöd vid kommunikation i ditt dagliga arbete, tisdagen den 6 september 2022.

TAKK en form av alternativ kompletterande kommunikation (AKK) och används för personer med kommunikativ och språklig sårbarhet. Metoden förstärker och tydliggör de talade orden och stödjer kommunikationen. Tecken kombineras alltid med tal.

Bakgrund

Landets samtliga regioner får nationell kritik för att de inte uppfyller FN-konventionen om allas rätt till att kommunicera. Det vi som profession behöver göra är att ändra våra arbetssätt genom att komplettera vår kommunikation. Vi behöver använda hjälpmedel och verktyg som underlättar för våra målgrupper i mötet med professionen.

Innehåll

I den här utbildningen fokuserar vi på TAKK och hur vi kan använda metoden i vardagen. Vi utgår även från kommunikationsformen som bygger på tecken som stöd (TSS).

Utbildningen är en praktisk verkstad, där du får pröva och lära dig vissa tecken och metoder i att själv hålla i och använda tecken regelbundet i din verksamhet.

Mål med utbildningen

Utbildningen ger dig inspiration till att direkt börja använda TAKK på din arbetsplats. Förhoppningen är också att du blir en inspiratör på hemmaplan och får fler kollegor att börja använda TAKK.

Material

Ta med dig anteckningsmaterial

Kursledare

Kursen leds av personal från länets kommuner med specialintresse och kunskap och med många års erfarenhet inom AKK.

Tid och plats

Tisdagen den 6 september 2022 klockan 08.30–12.00 Kommunal utveckling, Vallgatan 8, Jönköping, lokal Werkligheten.

Målgrupp

Denna utbildning passar alla som i sitt arbete träffar personer som är hjälpta av tecken som stöd vid kommunikation.

Avgift

Avgiften är 500 kronor (exkl. moms) och inkluderar förmiddagsfika. Avgiften debiteras respektive kommun/förvaltning/enhet efter att anmälningstiden gått ut.

Anmälan

Du anmäler dig senast tisdagen den 23 augusti 2022. Anmälan är bindande efter att sista anmälningsdatum gått ut. Hela kursen debiteras vid en eventuell avbokning, men du får gärna skicka ersättare vid förhinder. Du får en bekräftelse via e-post cirka en vecka före kursstart. Observera att anmälan ska vara personlig. Vi kan inte ta emot reserveringar av platser.

Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få anmälda.

Information

För frågor på innehåll och upplägg, kontakta Ingalill Hafström på telefon 072-525 84 01, e-post inga-lill.hafstrom@rjl.se

För frågor om anmälan, kontakta Linnea Rudstam, e-post linnea.rudstam@rjl.se