Självskadebeteende - bemötandeutbildning 2,5 dagars grundutbildning

Självskadebeteende - bemötandeutbildning 2 dagars grundutbildning

2,5 dagars bemötandeutbildning med fokus på självskadebeteende - kunskap, förståelse och färdigheter för hjälpande insatser introduktion.

Utbildningen riktar sig till samtlig personal som möter personer som visar emotionell instabilitet, impuls- och känslostyrda beteenden och självdestruktiva, självskadande eller suicidala beteenden.Arbetet kräver ofta stort engagemang och tar mycket resurser, men ger inte alltid önskat resultat.

Målsättningen med utbildningen är att öka förmågan att hantera svåra samtal och situationer, förbättra förståelsen för självskadebeteende och utveckla hjälpande färdigheter i möte med personer med självskadebeteende.

Utbildningen är en del av Nationella Självskadeprojektets arbete med att förbättra vårdinsatser. Det ligger i linje med dokumentet, Rekommendationer för insatser vid självskadebeteende, som är framtaget på uppdrag av Socialdepartementet och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Utbildningens innehåll: Utbildningsinnehållet baseras främst på tankegångar från dialektisk beteendeterapi (DBT), men även kognitiv beteendeterapi (KBT). Under utbildningen kommer vanligt förekommande problem och utmaningar att belysas genom föreläsningar, diskussioner och övningar.

Fokus ligger på: Människor i kris och känslomässig obalans Självskadebeteendets funktion Biosocial teori Medveten närvaro Primära känslor och deras funktion, Acceptans- och valideringsfärdigheter, Förändringsstrategier och färdigheter för känsloreglering, Förhållningssätt och bemötande, s.k. dialektisk samtalsstil.

Målgrupp: Utbildningen riktar sig till dig som är personal inom barn- och vuxenpsykiatri, psykiatrisk omsorg, behandlingshem och liknande verksamheter där personer med självskadebeteende befinner sig. Du kan vara läkare, psykolog, receptionist, skötare, sjuksköterska, behandlingspedagog eller paramedicinsk personal. Det är positivt att hela arbetslag går utbildningen för ett ökat genomslag på arbetsplatsen.

Utbildningen vänder sig inte till medarbetare som ingår eller planeras ingå i ett DBT-team för att arbeta psykoterapeutiskt.

Upplägg och tider: Utbildningen omfattar ett förarbete i form av inläsning av Basmodulen i Nationella Självskadeprojektets webbutbildning (tar cirka en halv dag att genomföra) och två intensiva, sammanhängande heldagar. Upplägget omfattar både föreläsningar, diskussioner, övningstillfällen och hemuppgifter. Deltagarna erhåller utbildningsmaterial på plats.

Utbildare sjuksköterska/leg psykoterapeut Inger Myrlander, skötare Marie Berglind, skötare Åse-Lill Jakobsen, skötare Mariana Bood Lönnqvist och beteendevetare Carolina Wihrén. Utbildarna är utbildade inom DBT/KBT och har mycket goda kunskaper och erfarenheter av arbete med patienter med självskadebeteende. På utbildningen medverkar också en gästföreläsare med egen erfarenhet av självskadebeteende. Utbildningen är ursprungligen utvecklad av Anita Linnér och Peter Thunström och vidareutvecklad av Camilla Kordnejad Karlsson och Ulrica Bonde.

Förkunskaper: Kursen kräver att du som deltagare gått igenom Basmodulen som du når via nationellasjalvskadeprojektet.se. Den går ut på att få grundläggande kännedom om aktuell kunskap om självskadebeteende: definitioner, prevalens, genusperspektiv, samsjuklighet, riskfaktorer, självskadandets funktion samt närståendes roll. Efter du genomfört Basmodulen skriver du ner tre situationer där självskadebeteende förekommit. Det kan handla om både problematiska situationer och situationer när det fungerat bättre. Dessa situationer kommer vi arbeta med under utbildningsdagarna.

Utbildningen är kostnadsfri för Vuxenpsykiatrins och Barnpsykiatrins personal, övriga betalar självkostnadspris på 1 000 kr/person för båda dagarna. Uppge kostnadsställe/fakturaadress! Kursledare: Carolina Wihrén Andersson och Mariana Bood Lönnqvist.

Längd: 8 h