Mänskliga rättigheter i praktiken - Från vad till hur

Välkommen att lära dig mer om hur det går till att arbeta med mänskliga rättigheter i praktiken. Vid tre webbinarier går vi igenom de sex MR-principerna: icke-diskriminering och jämlikhet, delaktighet och inkludering, transparens och ansvar. 

Visst vill vi värna mänskliga rättigheter i vårt arbete - men hur säkrar vi att det blir så?
I samarbete med Emerga Institute bjuder vi in till tre korta webbinarier om rättighetsbaserat arbete under våren. Detta är en del av ett utbildningsprogram kring mänskliga rättigheter, kopplad till genomförandet av Region Jönköpings läns hållbarhetsprogram. 

Du får lära dig mer om hur vi kan bli ännu bättre på att värna alla människors lika värde och rätttigheter i praktiken, med hjälp av rättighetsbaserade arbetssätt. Utgångspunkten är FN:s sex rättighetsprinciper. 

Icke-diskriminering och jämlikhet
11 februari kl. 8.30-9.30

Vi pratar om diskrimineringsgrunderna och hur det offentliga kan anpassa skydd, stöd och service, så att alla människor får möjlighet att åtnjuta sina mänskliga rättigheter. Hur jämlikt är Sverige? Vad kan det offentliga göra för att minska ojämlikheten? Hur vet vi att vi inte diskriminerar?

Delaktighet och inkludering
5 april kl. 8.30-9.30

Vi pratar om hur invånare/brukare kan göras delaktiga i olika faser, före, under och efter ett beslut. Varför är inkludering en nödvändighet, för att personer och grupper som själva inte deltar ändå ska inkluderas i processen? Vilka personer har rätt att använda servicen? Hur kan vi använda ett inkluderande arbetssätt för att tillgodose olika gruppers rättigheter?

Transparens och ansvar
2 juni kl. 8.30-9.30

Vi pratar om vikten av att arbetsgångar och beslutsvägar är transparenta och tydliga. För att någon ska kunna ha rättigheter måste det också vara tydligt var hen kan vända sig med kritik eller överklagan om beslut eller behandling. 

Målgrupp:

Medarbetare och politiker inom Region Jönköpings län

Genomförande:

Föreläsning ca 30 min + frågestund ca 30 min. Webbinariet hålls på Zoom. Länk skickas ut till anmälda deltagare några dagar före träffen. 

Föreläsare:

Lejla Mundzic, Emerga Institute.
Emerga stödjer offentlig sektor, företag och organisationer att implementera mänskliga rättigheter genom utbildning, analys och forskning samt verksamhetsutveckling. www.emerga.se

Frågor:

Kontakta gärna Malin Skreding Hallgren, samordnare för social hållbarhet:
malin.skreding.hallgren@rjl.se
0738-421254