CRA och A-CRA

Välkommen till en tredagarskurs i CRA och A-CRA med start onsdagen den 20 april 2022.

Bakgrund

CRA (Community Reinforcement Approach) är ett evidensbaserat behandlingsprogram för personer med missbruksproblem som rekommenderas i Socialstyrelsens riktlinjer. Målsättningen är ett nyktert liv utan alkohol och droger och en ökad livskvalité.

A-CRA är ungdomsversionen av programmet med en målgrupp på 13-24 år.

Eftersom CRA och A-CRA numera utgår från samma officiella behandlingsmanual får deltagarna behörighet i båda programmen efter genomgången utbildning.

Målsättningen i programmen är att förbättra kommunikationen och relationerna i familjen, att klienten ska nå drogfrihet och få en mer positiv och hälsosam livsstil.

I båda programmen kartlägger behandlaren triggers (utlösande faktorer) till droganvändningen och identifierar motivation samt positiva förstärkare för drogfritt beteende. Programmen kan användas som en strukturerad behandlingsinsats vid återfall eller som en motivationshöjande insats efter en längre tids drogfrihet.

Programmen kan användas både individuellt och som gruppbehandling och bygger utvecklingspsykologiska teorier och har mycket gemensamt med klassisk KBT-terapi. Samtalsstilen överensstämmer till stora delar med MI.

Kursen omfattar tre dagar (2+1) och syftar till att deltagarna ska kunna genomföra programmen på egen hand direkt efter utbildningen. Som stöd får alla kursdeltagare den officiella A-CRA-manualen, övningshäften samt kursdokumentation.

Medverkande

Kursledare är Anna Sjöström som är Sveriges enda certifierade handledare i A-CRA och CRA och har lång erfarenhet av metodutveckling, kodning och utbildning av yrkesverksamma.

Tid och plats

Utbildningen genomförs via Zoom följande tre dagar:

Onsdagen den 20 april 2022 kl. 09.00-16.00

Torsdagen den 21 april 2022 kl. 09.00-16.00

Onsdagen den 11 maj 2022 kl. 09.00-16.00

Målgrupp

Kursen riktar sig till dig som är socialsekreterare, behandlare, samtalsledare.

Avgift

Avgiften är 4595 kr (exkl. moms) och inkluderar den officiella A-CRA-manualen, övningshäften samt kursdokumentation.

Avgiften debiteras respektive kommun/förvaltning/enhet efter att anmälningstiden gått ut.

Anmälan

Du anmäler dig senast fredagen den 18 mars 2022. Anmälan är bindande efter att sista anmälningsdatum gått ut. Hela kursen debiteras vid en eventuell avbokning, men du får gärna skicka ersättare vid förhinder. Kursmaterialet skickas per post ut efter sista anmälningsdag. Zoom-länken mejlas ut cirka 1 vecka före kursstart. Observera att anmälan ska vara personlig. Vi kan inte ta emot reserveringar av platser.

Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få anmälda.

Du får automatiskt en bekräftelse vid anmälan till den e-postadress du angett i anmälan.

Information

För mer information, kontakta