MHFA – Första hjälpen till psykisk hälsa (Mental Health First Aid) 30-31 augusti

Pirjo - ta bort denna utbildning 

 

Utbildningen riktar sig till samordnare för suicidprevention i länets kommuner. Max 2 personer per kommun. Denna kurs är en fortsättning på tidigare utbildningsinsatser i suicidprevention.

Psykisk ohälsa är ett folkhälsoproblem. Det drabbar de flesta någon gång i livet och finns runt oss alla vare sig det är i den egna familjen, på arbetsplatsen, i föreningen vi är engagerade i eller i de offentliga rum vi vistas i.


Precis som vi tidigt i livet lär oss L-ABC och att denna kunskap kan rädda liv borde det på samma sätt vara självklart att veta hur vi hjälper en person vid olika psykiska kristillstånd för att ge en “första hjälp” till psykisk hälsa och på så sätt rädda liv.
 

Innehåll:
Första hjälpen till psykisk hälsa är en tvådagarskurs där deltagarna får lära sig om de vanligaste psykiatriska diagnosgrupperna och hur tecken på olika slag av psykiskt lidande kan vägleda oss att upptäcka, ta kontakt och hjälpa till på rätt sätt.

Som Första hjälpare får man lära sig att stödja och uppmuntra en drabbad person tills ett tillfälligt kristillstånd är över eller tills personen fått lämplig professionell hjälp. Kursen lär ut en handlingsplan för detta. I kursen ingår fallövningar, gruppövningar och åskådliggörande filmer och deltagarna får kunskap om var det finns hjälp att söka, både lokalt och av andra hjälpresurser.

Utbildningen genomförs av Höglandets räddningsförbund med instruktörer utbildade vid Karolinska Institutet/NASP.

Utbildningen är kostnadsfri. Lunch och fika ingår. 

För mer information: anne.wilderoth@rjl.se