MET

Välkommen till en tredagarskurs i MET, med start onsdagen den 28 april 2021 via Zoom

MET är en förkortning av den amerikanska benämningen på metoden, Motivational Enhancement (svenska: att förstärka) Therapy = MET. Den svenska benämningen på MET, som socialstyrelsen använder, är Motivationshöjande behandling, med tillägget vid alkoholberoende.

MET är en av de metoder som har högst grad av evidens vid alkoholberoende och rekommenderas i de nationella riktlinjerna, rekommendationsgraden är 2.

MET är en manualbaserad metod, baserad på MI, med tillägg av en formulärbaserad kartläggning av klientens alkoholproblem, och en systematisk återkoppling av resultaten av kartläggningen i motivationshöjande syfte, det är här som MI kommer in.

Socialstyrelsen har översatt en amerikansk MET-manual till svenska och anpassat till svenska förhållanden (2015). Det är på den manualen som kursen i MET baseras.

MET behöver bara omfatta tre samtal (högst fem), och kan endera vara den enda korta intervention som behövs för att en klient ska hitta en motivation till nykterhet, och sätt att göra förändringen på, eller MET kan vara en förbehandling till en längre insats med målet att hjälpa en klient att hitta en väl förankrad och uthållig motivation.

MET rekommenderas för såväl vuxna som unga klienter, och även om MET har sitt främsta forskningsstöd för behandling av alkoholberoende, kan metodiken användas även med narkotikaberoende klienter.

Kursens arbetssätt och pedagogik baseras på teoretiska orienteringar om grundläggande begrepp och teorier inom MET, demonstrationer av de olika stegen i MET – samtal 1 till samtal 5; kartläggning, återkoppling och fördjupning av klientens motivation. Övningar för dig som kursdeltagare att göra de här momenten i rollspel, och återkommande pass då du resonerar om hur de olika stegen i MET kan behöva anpassas till de unika klienter och möten som du har.

Kursens mål är att du efter kursen självständigt (och utifrån manualen) ska kunna använda MET som metod i det kliniska vardagsarbetet, som en fast intervention, eller i möten med klienter med låg tillit och svårigheter att hitta motivation till förändring av alkoholvanor (och narkotikavanor).

Vidare att känna till evidensstödet för MET, och hur metoden kan integreras med andra psykosociala insatser.

Kursens examination består av två moment:

 1: närvaro under kursdagarna, och 2: muntlig redovisning av de utförda tränande inslagen med klienter.

Kursens innehåll är översiktligt detta:

  • Kursdag 1 fokuserar på teorierna i MET, evidensstödet för MET, och demonstration och övningar att använda kartläggningsformulären (samtal 1).
    Tillämpningsuppgift till kursdag 2, att använda kartläggningsformulären med en klient.
  • Kursdag 2 fokuserar på att lära ut och träna den speciella återkopplingsmetodik utifrån MI som används (samtal 2) och följa upp den tillämpningsuppgift som kursdeltagarna har haft, att använda kartläggningsformulären med en klient.
    Tillämpningsuppgift till kursdag 3, att återkoppla kartläggningsresultat med en klient.
  • Kursdag 3 på att träna ännu mer att återkoppla om substansproblem, utifrån kursdeltagarnas andra tillämpningsuppgift, att öva att återkoppla med en klient, att fördjupa och stabilisera klientens motivation (samtal 3-5), och att göra en plan för hur kursdeltagarna kan komma igång som MET-användare, och kvalitetssäkra arbetssättet.

Kursledare

Under kursen medverkar Peter Wirbing. Peter är Legitimerad sjuksköterska, specialistsjuksköterska inom psykiatri, beteendevetare, psykoterapeut samt utbildad MI och medlem i MINT.

Tid och plats

Onsdagen den 28 april 2021, kl. 09.00 – 16.00

Torsdagen den 6 maj 2021, kl. 09.00 – 16.00

Tisdagen den 25 maj 2021, kl. 09.00 – 16.00

Samtliga tre kursdagar genomförs via Zoom.

Målgrupp

Kursen riktar sig till dig som är behandlare i första linjen, främst skötare, sjuksköterskor och socionomer, inom psykiatrins och socialtjänstens beroendevård i MET. Socialstyrelsen skriver i riktlinjerna att MET är en metod som kan användas även av behandlare som inte har psykoterapeutisk utbildning. Men hygglig kännedom och praktisk erfarenhet av substansberoende är min erfarenhet behövs, och grundkurs i MI.

Avgift

Avgiften är 3500 kr (exkl. moms). I avgiften ingår MET-manualen, kursintyg efter genomgången kurs samt e-handledning under tre månader efter avslutad kurs. Avgiften debiteras respektive kommun/förvaltning/enhet efter att anmälningstiden gått ut.

Anmälan

Du anmäler dig senast fredagen den 16 april 2021. Anmälan är bindande efter att sista anmälningsdatum gått ut. Hela kursen debiteras vid en eventuell avbokning, men du får gärna skicka ersättare vid förhinder. Du får en bekräftelse via e-post cirka 1 vecka före kursstart. Observera att anmälan ska vara personlig. Vi kan inte ta emot reserveringar av platser.

Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få anmälda.

Eventuell kursdokumentation kommer mejlas ut. Detta är ett led att minska pappersanvändningen och bli mer miljövänliga.

Information

För mer information, kontakta