Konflikthantering och samarbetskulturer

Välkommen till en tvådagarskurs i konflikthantering och samarbetskulturer, med start måndagen den 11oktober 2021 

Detta är en utbildning som hjälper dig att förstå konflikter på arbetsplatser och att utveckla strategier för att effektivt hantera dem.

Kursens mål är att deltagarna efter kursen:

  • upplever att de har relevanta redskap för att uppmärksamma, sortera i och förstå de olika typer av konflikter de möter i sina roller;
  • har god överblick över de olika strategier som kan användas för att hantera konfliktsituationer;
  • känner sig rimligt bekväma med att ta sig an både begynnande och mer framskridna konflikter.
  • har god förtrogenhet med metodik för att utveckla en välgrundad strategi för att bygga och underhålla en robust samarbetskultur.

Metod

Utbildningen bygger på ett interaktivt arbetssätt, där filmvisning och kortare föreläsningar varvas med bikupereflektioner, parvis arbete med en serie arbetsblad samt plenumsamtal med utrymme för frågor och gemensam reflektion.

Upplägg Dag 1

Utbildningens första dag behandlar de redskap vi behöver för att dels förstå hur arbetsplatskonflikter fungerar och bena ut vad de handlar om, dels välja strategier för att hantera redan befintliga konflikter.

Teman som behandlas första dagen är:

  • Konflikters natur och drivkrafter
  • Olika typer av orsaker som medverkar till uppkomst av konflikter
  • Inventering av teman med konfliktpotential
  • Konflikters beståndsdelar och eskalation av konflikter
  • Konfliktlathund för chefer

Upplägg Dag 2

Under den andra dagen får deltagarna pröva en konkret metodik för att kartlägga den egna organisationens förutsättningar vad gäller samarbete och konflikthantering. Med hjälp av en serie arbetsblad visas hur man:

  • Gör en översyn av arbetsplatsens konfliktpotential
  • På ett enkelt sätt kan involvera den egna personalen i att göra en
  • verksamhetsgenomgång/hälsocheck av organisationen.
  • Bedömer hur det är ställt med kommunikationsklimatet/ problemlösningskulturen.
  • Utvecklar en situationsanpassad strategi med olika åtgärder för att bygga och upprätthålla en robust samarbetskultur, med goda förutsättningar att tidigt lösa de frågor som behöver lösas.

Medverkande

Under kursen medverkar Thomas Jordan som är universitetslektor i arbetsvetenskap vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap. Han har utbildat inom området konflikthantering sedan 1993 och genomfört över 800 utbildningsheldagar inom området konflikthantering. Utbildningarna har riktat sig till chefer, personalspecialister, organisationskonsulter och andra målgrupper. Kunskapsgrunden består bland annat i egen forskning samt publicering av tre läroböcker om metodik för konflikthantering och för att bygga robusta samarbetskulturer.

Tid och plats

Måndagen den 11 samt tisdagen den 12 oktober 2021 kl. 08.30 – 16.00 på City Hotel Famljen Ericsson, Västra Storgatan 25 i Jönköping. Båda dagarna startar med fika kl. 08.30 och kursstart är kl. 09.00.

Målgrupp

Kursen riktar sig till chefer och arbetsledare samt till dig som arbetar inom personal/HR.

Avgift

Avgiften är 4450 kr (exkl. moms) och inkluderar förmiddags- och eftermiddagsfika och lunch båda kursdagarna samt kursbok. Avgiften debiteras respektive kommun/förvaltning/enhet efter att anmälningstiden gått ut.

Anmälan

Du anmäler dig senast fredagen den 10 september 2021. Anmälan är bindande efter att sista anmälningsdatum gått ut. Hela kursen debiteras vid en eventuell avbokning, men du får gärna skicka ersättare vid förhinder. Du får en bekräftelse via e-post cirka 1 vecka före kursstart. Observera att anmälan ska vara personlig. Vi kan inte ta emot reserveringar av platser.

Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få anmälda.

Dokumentation i pappersformat i samband med våra kurser och konferenser kommer inte att kopieras upp och delas ut på plats. Eventuell kursdokumentation kommer mejlas ut. Detta är ett led att minska pappersanvändningen och bli mer miljövänliga.

Information

För mer information, kontakta