Ett rättshaveristiskt beteende

Välkommen till en digital kursdag i hur vi bemöter personer med ett rättshaveristiskt beteende onsdagen den 12 maj 2021 kl. 09.00-16.00

Den finns en grupp människor som är svåra att gå till mötes och att uppnå ett fungerande samarbete med. I vardagligt tal kallar vi det för ”rättshaverism”. Ett rättshaveristiskt beteende kan yttra sig som återkommande anklagelser, stark misstänksamhet, ständiga brev och telefonsamtal, inspelade samtal, många överklaganden eller krav som ligger bortom all rimlighet och som inte är förenliga med vetenskap och beprövad erfarenhet. Ofta kan attityden hos dessa människor vara såväl hotfull som nedsättande och starkt kritisk. Vi har svårt att veta hur vi som personal eller som chef ska bete oss inför ett sådant agerande. Risken är stor att vi antingen blir för gränssättande och avvisande eller för undfallande och otydliga. Ofta upplever vi dem som krävande och hänsynslösa.

Föreläsningen beskriver hur ett rättshaveristiskt beteende kan yttra sig på en arbetsplats, vad som orsakar det hos en individ och ger redskap för hur man kan hantera dessa komplicerade möten på ett sätt som lugnar den man möter.

Föreläsningen tar också upp gränssättning samt juridiska och etiska perspektiv.

Exempel på punkter vi kommer behandla under dagen:

  • Rättshaverism som psykisk ohälsa?
  • Bakgrund i psykiatri och sociologi.
  • Vilka kännetecken hör ihop med rättshaveristiskt beteende?
  • Varför utvecklar man rättshaveristiskt beteende
  • Hur bemöter jag en person med rättshaveristiskt beteende?
  • Att bli anmäld – vad händer sedan?
  • Sätta gränser, är det bra? Hur gör man?
  • Domar och beslut från JO, IVO, Arbetsmiljöverket och domstol. Några fallbeskrivningar.

Medverkande

Under kursen medverkar Jakob Carlander, psykoterapeut, handledare, föreläsare och författare.

Målgrupp

Kursen riktar sig till dig inom vård och omsorg, socialtjänst, skola, miljö- och hälsoskyddskontor, HR/personal, chefer samt politiker.

Tid och plats

Onsdagen den 12 maj 2021 kl. 09.00 – 16.00 digitalt via Zoom. Kursledaren kommer bryta för fika och lunch under dagen.

Avgift

Avgiften är 1295 kr (exkl. moms).  Avgiften debiteras respektive kommun/förvaltning/enhet efter att anmälningstiden gått ut.

Anmälan

Du anmäler dig senast fredagen den 16 april 2021. Anmälan är bindande efter att sista anmälningsdatum gått ut. Hela kursen debiteras vid en eventuell avbokning, men du får gärna skicka ersättare vid förhinder. Du får en bekräftelse via e-post när du anmäler dig och innan kursstart mejlas en länk till Zoom ut samt visst bildmaterial. Observera att anmälan ska vara personlig. Vi kan inte ta emot reserveringar av platser.

Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få anmälda.

Information

För mer information, kontakta