Motiverande samtal, tredagars grund

En tredagars grundkurs i Motiverande samtal (MI) med start 17 maj 2021. Digitalt via Zoom.

Välkommen till en tredagars grundutbildning i Motiverande samtal (MI), med start måndagen den 17 maj 2021, kursen genomföras digitalt via Zoom.

Kursbeskrivning

Motiverande samtal (MI) är ett evidensbaserat förhållningssätt och en samtalsmetodik som på ett effektivt sätt får individen att själv finna möjligheter till förändring. MI fokuserar på att öka individens delaktighet och engagemang i sin egen förändring. Grunderna i förhållningssättet är att lära sig lägga märke till, locka fram och stimulera kommunikation som hjälper individen vidare i sin förändringsprocess och samtidigt kunna möta individen i de svårigheter som kan uppstå under förändringsprocessen.

Kursinnehåll:

  • Att utgå från MI-andan, förhållningsättet.
  • Att få samtalsverktyg om hur du möjliggör och förbättrar en effektiv och respektfull kommunikation beträffande beteendeförändring med hjälp av MI-metoden.
  • Att höra, locka fram och förstärka förändringsprat.
  • Att arbeta med olika strategier inom MI som Meny/Agenda och att Informera i dialog (UEU).
  • Att medvetet arbeta med de fyra processerna i samtalet.
  • Att arbeta med motstånds begreppet och motståndhantering i förändringsprocessen.
  • Att utvecklas i min professionella roll som samtalsledare.
  • Att analysera vad händer hos mig som professionell vid svåra samtal, vilka val är konstruktiva respektive mindre konstruktiva.
  • Att arbeta med ambivalensutforskning.
  • Att kunna tillämpa MI i olika kontext.
  • Kodning och återkoppling av det egna MI-utförandet.

Utbildningen bygger på teori, demonstrationer och praktiska metodfokuserade övningar som görs i större och mindre gruppkonstellationer. Pedagogiken är deltagarcentrerad och bygger i hög grad på egen aktivitet. Utbildningen utgår från de problemområden som är aktuella för deltagarna.

Intyg utfärdas efter genomförd utbildning.

Dag 1:

MI fyra processer: Genomgång av de fyra processerna: Engagera, fokusera, framkalla och planera. Detta kommer att löpa som en röd tråd genom utbildningen. Vi kommer att följa en film för att illustrera de olika delmomenten under kursen gång.

MI förhållningsätt/ MI-Andan: Genomgång av MI förhållningsätt/MI-andan. Övning: Reflektion i smågrupper utifrån frågeställning att se på sitt eget förhållningsätt i relation till den målgrupp man arbetar med och vad kan MI-andan tillföra i mitt förhållningsätt. 

Lyssnarövning om förändring: Arbeta två och två. Syfte att förstå de grundläggande delarna av MI och introduktion till att påbörja att arbeta med samtalsfärdigheterna.

Samtalsfärdigheterna: Resten av dagen genomgång av samtalsfärdigheterna, bekräfta, frågor, reflektioner, sammanfattningar. Detta sker genom presentationer och fördjupning av de olika färdigheterna samt genom filmillustrationer och genom kortare reflektionsövningar.  En längre samtalsövning där deltagarna övar och får feedback av sina kurskollegor i mindre grupper med tre och tre där rollerna som lyssnare, berättare och observatör går runt i gruppen.

Vi kopplar samtalsfärdigheterna till MI -förhållningsätt. Detta genom att se hur samtalsfärdigheterna hjälper mig i mitt förhållningssätt till min målgrupp.

Avslutning: Uppföljning av dagen och kort genomgång av vad dag 2 kommer att innehålla.

Dag 2:

Starter: En övning för att igång energin och gruppdynamiken.

Genomgång av dagens innehåll

Film: Första delen av filmen om de fyra processerna. Fas 1 engagera.

Reflektion utifrån filmdelen.

För att grunda och fördjupa vad vi arbetade med dag 1.

Genomgång av tre olika strategier inom MI: Meny agenda, Informera i dialog, Be om lov.

Andra delen av filmen om de fyra processerna. Fas 2 Fokusera.

Reflektionsövning för att koppla det till deltagarnas arbetsvardag.

Samtal som är svåra. Motstånd i förändringsprocessen. Vad är motivation?

Genomgång och fördjupning utifrån olika infallsvinklar.

Reflektion i smågrupper för att gemensamt reflektera i storgrupp.

Efter lunch strukturerad övning i smågrupper: Hur kan jag använda MI för att komma vidare i processen när samtal är svåra. Vad använder jag redan och hur kan jag fylla på min verktygslåda.

Ett material som också kan användas för att underlätta egen reflektion i mitt dagliga arbete i ärenden som är svåra och där förändringsprocessen möter på motstånd.

Förändringsprat: Genomgång: Vad är förändringsprat. Lyssna efter, framkalla och följa upp förändringsprat.

Film: De fyra processerna: Framkalla och planera.

Övning: Arbeta med förändringsprat i smågrupper. Vi arbetar med ett material om viktiga värderingar i livet för att framkalla förändringsprat.

Genomgång av hemuppgiften till dag 3: Inspelning av ett samtal. Varje deltagare ska ha med sig dels en inspelning och dels en avskrift av 10 minuter i samtalet. Feedback ges i smågrupper utifrån ett strukturerat feedbacksmaterial.

Avslutning. Uppföljning av dagen och utvärdering av de två första dagarna.

Dag 3:

Återkoppling: Vad har vi arbetat med de två första dagarna? Vi repeterar i smågrupper med hjälp av kort från ett material som heter MI SKILLS DECK, ett nytt material för färdighetsträning och implementering framtaget av MI Symposium.

Att förankra vad vi arbetat med och koppla det till vad som varit användbart i var och ens arbete.

Ambivalens: Genomgång av ambivalens. Vi tittar på en film som illustrerar ambivalensutforskning.

Övning för att öva att arbeta med ambivalensutforskning.

Genomgång av hemuppgiftens utförande: Genomgång av hur koda samtal utifrån MI. Ge varandra feedback på hemuppgiften genom ett material som bygger på feedback i dialog.

Feedback på hemuppgiften i smågrupper

CLAMI: Fördjupning av förändringsprat genom fokus på klientens yttrande. Samma grupper som vid hemuppgiften med nytt fokus på utskrifterna.

Coaching process: Fördjupning av förändringsprat. Material att arbeta med när klienten är redo för handling och samtidigt behöver stöd i förändringsprocessen.

Avslutning: Vad tar jag med mig?

Utvärdering av kursen. Skriftlig utvärdering av kursen.

Utdelande av kursintyg.

Medverkande

Under kursen medverkar Ell-Marie Wärmegård, Leg. Psykoterapeut, auktoriserad Familjerådgivare, Handledare, MI-utbildare medlem i International Motivational Interviewing Network of trainers (MINT).

Tid och plats

Måndagen den 17 maj 2021

Tisdagen den 18 maj 2021

Onsdagen den 2 juni 2021

Samtliga 3 dagar är kurstiderna 08.30-16.00 och kursen genomförs digitalt via Zoom. Zoomlänk mejlas ut ca 1 vecka innan kursstart.

Målgrupp

Kursen riktar sig till personal som möter med människor i sitt arbete som är i behov att genomföra en förändring av något slag.

Avgift

Avgiften är 2995 kr (exkl. moms) och inkluderar förmiddags- och eftermiddagsfika samt lunch alla tre kursdagarna. Avgiften debiteras respektive kommun/förvaltning/enhet efter att anmälningstiden gått ut.

Anmälan

Du anmäler dig senast måndagen den 19 april 2021. Anmälan är bindande efter att sista anmälningsdatum gått ut. Hela kursen debiteras vid en eventuell avbokning, men du får gärna skicka ersättare vid förhinder. Du får en bekräftelse via e-post cirka 1 vecka före kursstart. Observera att anmälan ska vara personlig. Vi kan inte ta emot reserveringar av platser.

Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få anmälda.

Dokumentation i pappersformat i samband med våra kurser och konferenser kommer inte att kopieras upp och delas ut på plats. Eventuell kursdokumentation kommer mejlas ut. Detta är ett led att minska pappersanvändningen och bli mer miljövänliga.

Information

För mer information, kontakta