Barns utveckling i relation

Hur våra erfarenheter av relationer i barndomen påverkar oss som individer och som föräldrar.

En fyradagarskurs med start 1 september 2021.

Barns utveckling i relation – Hur våra erfarenheter av relationer i barndomen påverkar oss som individer och som föräldrar

Kursens syfte

Syftet med kursen är att ge dig grundläggande kunskaper inom utvecklingspsykologi och andra teorier om effekt på barns utveckling och dess tillämpning. Det innebär att du efter kursen ska kunna vara uppmärksam på anknytningsbeteenden hos barnet och förklara dessa för barnets omsorgspersoner. Kursen kommer också innefatta aktuell forskning på området och en övergripande genomgång av sätt att arbeta förebyggande och behandlande med barns behov av samspel. Utgångspunkten är att kunskapen du får med dig är praktiskt tillämpbar i ditt arbete.

Kursens upplägg

Kursen består av fyra kurstillfällen, varav de två första är halvdagar och de två sista är heldagar. Kursensfokus på praktisk tillämpbarhet innebär att du som kursdeltagare kommer få ta med kunskap och diskussioner hem till din arbetsplats samt genomföra hemuppgifter till flera av kurstillfällena. Dessa moment kommer att ta arbetstid i anspråk mellan kurstillfällena.

Kurstillfällen

  • Kursdag 1: onsdagen den 1 september, kl. 09:00-12:00, Fam Ericson City Hotel, Västra Storgatan 25 i Jönköping

David Johansson, adjunkt vid avdelningen för Socialt Arbete på Hälsohögskolan, föreläser om utvecklingsekologi och grunderna i anknytningsteorin. Föreläsningen berör bland annat anknytningsmönster, anknytningsbeteenden och mentalisering. Du får utifrån föreläsningen arbeta fram frågor för gruppdiskussioner på sin arbetsplats som genomförs till kurstillfälle 2.

  • Kursdag 2: Onsdagen den 22 september, kl. 09:00-12:00, Fam Ericson City Hotel, Västra Storgatan 25 i Jönköping

Ida Källner och Ann-Charlotte Nilsson från Utredningsteamet på socialtjänsten i Jönköpings kommun föreläser om omsorgssystem/omvårdnadsmönster och omsorgssvikt och vilka konsekvenser detta får för föräldraförmågan och barnet. De går igenom hur du kan genomföra en observation av barns och förälders samspel att använda i utredning. Ni följer också upp erfarenheterna av att genomföra hemuppgift 1.

  • Kursdag 3: Onsdagen den 20 oktober, kl. 09:00-16:00, Fam Ericson City Hotel, Västra Storgatan 25 i Jönköping 

David Johansson, adjunkt vid avdelningen för Socialt Arbete på Hälsohögskolan, föreläser om aktuell forskning samt relevanta begrepp och fenomen på området. Eftermiddagen ägnas åt gruppdiskussioner utifrån hemuppgift 2.

  • Kursdag 4: Tisdagen den 16 november, kl. 09:00-16:00, Grand Hotell, Hovrättstorget i Jönköping

Kursdagen har fokus på praktiken och personer som arbetar i socialtjänsten föreläser om hur du kan arbeta med fokus på samspel och barns utveckling i relation i utredning och behandling. Vad går att behandla och hur? Därtill ges information om Vägledande samspel (ICDP) och Trygghetscirkeln som är två typer av föräldrautbildningar med fokus på positivt samspel mellan förälder och barn. Eftermiddagen ägnas åt gruppdiskussioner utifrån hemuppgift 3.

Hemuppgifter

  • Hemuppgift 1, till kurstillfälle 2: Du får utifrån kurstillfälle 2 arbeta fram frågor för gruppdiskussioner på sin arbetsplats. Erfarenheterna från diskussionerna gås igenom vid kurstillfälle 2. 
  • Hemuppgift 2, till kurstillfälle 3: Du ska identifiera och beskriva en fundering kopplat till det du lärt dig under två första kursdagarna. Det kan vara ett problem, en reflektion, en erfarenhet eller något som är svårt att förstå. Det kan vara kopplat till ett pågående ärende eller något du har erfarit tidigare. Detta ska sammanfattas kort i skrift och kommer diskuteras i mindre grupp vid kurstillfälle 3. Diskussionen leds av personer som arbetar i socialtjänsten med särskild kompetens på området. 
  • Hemuppgift 3, till kurstillfälle 4: Du får prova att göra en observation och sammanfatta denna i skrift. Deltagarna i den mindre gruppen läser varandras observationer och dessa diskuteras sedan i grupp. Diskussionen leds av personer som arbetar i socialtjänsten med särskild kompetens på området. 

Målgrupp

Kursen riktar sig till dig som arbetar i socialtjänstens barn- och ungdomsvård och som i ditt arbete utreder, följer upp, stödjer eller behandlar barn och omsorgspersoner som har behov av stöd i sina anknytnings- och omvårdnadsmönster. Du har minst två års erfarenhet av ditt arbete men har inte gått någon anknytningsutbildning i jobbet tidigare.

Kursansvarig

Josefin Axelsson, FoU-ledare, är kursansvarig men kursen hålls samman av Marie Andreasson, utvecklingsledare, inom socialtjänstens barn- och ungdomsvård i Jönköpings kommun.

Kurslokal

Kursen 3 första kursdagar hålls på familjen Ericssons City Hotel, Västra Storgatan 25 i Jönköping och dag 4 hålls på Grand Hotell, Hovrättstorget i Jönköping.

Förtäring

Dag 1 och 2 ingår fika, dag 3 och 4 ingår fika-lunch-fika i kurskostnaden.

Kostnad

4000 kr ex moms per deltagare.

Anmälan

Du anmäler dig senast 2021-08-01. Anmälan är bindande efter att sista anmälningsdatum har gått ut. Du får en bekräftelse via e-post när du anmäler dig. Kursen ska ha minst 12 deltagare för att genomföras. Det finns 24 platser på kursen.

OBS! Fördelning av deltagare

Kommunal utveckling har rätten att i de fall kursen bli fulltecknad fördela platserna utifrån kommunernas storlek. Om detta skulle bli aktuellt får du besked om det.  Är du osäker kontakta Josefin Axelsson på josefin.axelsson@rjl.se för mer information.