En varaktig relation, en metod för att göra familjehemsutredningar.

Välkommen till tvådagarskursen ”En varaktig relation”, en metod för att göra familjehemsutredningar med start torsdagen den 6 maj 2021. Kursen kommer genomföras digital.

En varaktig relation är en metod för utredning av potentiella familjehem. Utredningen är en process där den/de sökande får möjlighet att utvecklas under utredningens gång. Modellen fokuserar på detta kontinuerliga lärande och växande med samtidig tonvikt på att bekräfta den information som framkommer.

Samtidigt som det är viktigt att hitta ett blivande familjehems styrkor är det av minst lika stor vikt att blottlägga vilka kunskapsluckor och utvecklingsområden som finns hos familjen. En medvetenhet kring aktuella svagheter möjliggör för både familjen och socialtjänsten att kunna förbereda sig och täcka dessa ”glapp”, vilket ökar chansen till att en placering fungerar över tid.

Under kursen får du:

✓ Lära dig metodens förhållningssätt och öva frågeteknik.

✓ Uppdaterade kunskaper kring vad som ger framgångsrika placeringar.

✓ Lära dig hur de svar du får under utredningen kan verifieras och analyseras.

✓ Fördjupade kunskaper kring hur du som utredare kan driva hela processen, från informationsinhämtning till analys och bedömning.

Kursinnehåll

  • Introduktion
  • Modellens bakgrund
  • Forskning och lagar
  • Processlinje och förhållningssätt
  • Utredningens 16 områden
  • Intervjuteknik
  • Referenstagning
  • Analysarbete
  • Återkoppling till familjerna
  • Sammanfattning och bedömning

 Medverkande

Under kursen medverkar:

Tobias Berg har jobbat inom socialt arbete sedan slutet av förra årtusendet, är socionom och har arbetat främst riktat mot barn & unga (och deras familjer) inom socialtjänsten som allt från socialsekreterare till IFO-chef. Han brinner mycket för bemötandefrågor och lösningsinriktat förhållningssätt såväl inom socialt arbete som andra slags organisationer, och har haft rollen som föreläsare och handledare för arbetsgrupper sedan 2015.

Mirjam Johansson är socionom och har arbetat inom socialtjänstens individ och familjeomsorg sedan 2010 och sedan 2013 i rollen som konsult. I synnerhet har arbetet handlat om utredningar när barn far illa men också arbetet med flyktingar, familjehem och våldsutsatta kvinnor. Mirjam är även diplomerad affärscoach och brinner lite extra för den personliga utvecklingen och den välfungerande organisationen.

Christoffer Smitz Nilsson är socionom och har jobbat inom såväl skola som socialtjänst. Inom socialtjänsten har en stor del handlat om utredningsarbete när barn far illa och familjeterapi med föräldrar och barn i behov av stöd. Genom Samkrafter utbildar Christoffer i utredningsmetodik och bemötande inom några av socialtjänstens olika verksamhetsgrenar.

Tid och plats

Torsdagen den 6 maj 2021 kl. 08.30 – 16.00

Fredagen den 7 maj 2021 kl. 08.30- 16.00

Båda dagarna genomförs digitalt via Zoom. Länk mejlas ut i god tid innan kursstart.

Båda dagarna börjar med fika kl. 08.30 och kursstart är kl. 09.00.

Målgrupp

Kursen riktar sig till dig som är socialsekreterare/socionom inom Jönköpings läns 13 kommuner med ansvar att utreda familjehem.

Avgift

Avgiften är 4000 kr (exkl. moms).  Avgiften debiteras respektive kommun/förvaltning/enhet efter att anmälningstiden gått ut.

Anmälan

Du anmäler dig senast tisdagen den 6 april 2021. Anmälan är bindande efter att sista anmälningsdatum gått ut. Hela kursen debiteras vid en eventuell avbokning, men du får gärna skicka ersättare vid förhinder. Du får en bekräftelse via e-post cirka 1 vecka före kursstart. Observera att anmälan ska vara personlig. Vi kan inte ta emot reserveringar av platser.

Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få anmälda.

Dokumentation i pappersformat i samband med våra kurser och konferenser kommer inte att kopieras upp och delas ut på plats. Eventuell kursdokumentation kommer mejlas ut. Detta är ett led att minska pappersanvändningen och bli mer miljövänliga.

Information

För mer information om kursen, kontakta

För mer information om anmälan, kontakta