Nationella minoriteter

En utbildning om hur vi i kommuner och region kan arbeta för att säkra vårt lagstadgade ansvar för nationella minoriteters rättigheter. Vi går igenom olika verksamheters ansvar samt hur arbetet med samråd och inflytande för minoritetsgrupper kan utvecklas, med utgångspunkt från rättighetsbaserade arbetssätt. Utbildningen är uppdelad i tre delar och det går att delta på olika sätt. 

Vi arbetar med nationella minoriteters rättigheter – men hur?

Välkommen till en utbildning om hur vi i kommuner och region kan arbeta för att säkra vårt lagstadgade ansvar för nationella minoriteters rättigheter – en möjlighet att både stärkas och inspireras i detta viktiga arbete!  

Vi går igenom olika verksamheters ansvar samt hur man kan utveckla arbetet med samråd och inflytande för minoritetsgrupper, med utgångspunkt från rättighetsbaserade arbetssätt. Utbildningen är uppdelad i tre delar och det går att delta på olika sätt. 

1. Grundutbildning, den 14 september kl. 9.00 – 16.00:
En grundutbildning med både föreläsningspass och workshop för konkreta förbättringsåtgärder. Möjligheter till nätverkande och samverkan mellan olika verksamheter och huvudmän.
Ca 20 deltagare.

2. Fördjupning med coaching, tre digitala träffar:
Nyckelpersoner från olika verksamheter får coaching kring egna specifika utmaningar och förbättringsarbeten, kopplat till arbetet med nationella minoriteter. Verktyg, övningar och metodstöd ingår för att fördjupa kunskaper och förstärka handlingskraft. Deltagarna får coaching i grupp, där kursledaren och deltagarna tillsammans bidrar till en stöttande och stärkande utveckling.
Coachingen omfattar tre digitala tillfällen à 1,5 timmar under september-november, med eget arbete däremellan. Datum och tid för coaching bestäms i samråd med deltagarna. 
Max 6 deltagare (som gått grundutbildningen).

3. Avslutande workshop, den 14 december kl. 13.00 – 16.30
En uppföljande halvdagsträff för deltagarna från grundutbildningen, inklusive nyckelpersonerna. De verksamhetsnära förbättringsåtgärderna följs upp och nyckelpersonerna bidrar med sina lärdomar av coachingen och tillhörande förbättringsarbete.
 

Kursavgift:
3 000 kr för Steg 1-3, 1 500 kr för Steg 1+3.

Plats:
Qulturum, Ryhovsområdet, Jönköping

Kursledare och coach:
Lejla Mundzic, Emerga AB.

Obs! Separat anmälan till varje kursdel, se nedan. 

Mer information:
Malin Skreding Hallgren, samordnare för social hållbarhet, Region Jönköpings län:
e-post malin.skreding.hallgren@rjl.se, mobil 0738-421254