Utbildning i Första hjälpen till psykisk hälsa-ungdom Mental Health First Aid (MHFA)

Psykisk ohälsa är ett folkhälsoproblem. Det drabbar de flesta någon gång i livet och finns runt oss alla vare sig det är i den egna familjen, på arbetsplatsen, i föreningen vi är engagerade i eller i de offentliga rum vi vistas i.

Precis som vi tidigt i livet lär oss L-ABC och att denna kunskap kan rädda liv borde det på samma sätt vara självklart att veta hur vi hjälper en person vid olika psykiska kristillstånd för att ge en “första hjälp” till psykisk hälsa och på så sätt rädda liv.

Första hjälpen till psykisk hälsa (Mental Health First Aid) är ett evidensbaserat program som har utvecklats i Australien (www.mhfa.au).

Ett övergripande mål med spridningen av kursen i Sverige är att, med hjälp av ökade kunskaper om psykisk ohälsa och sjukdomar och en handlingsplan för olika kristillstånd, öka beredskapen hos en bred allmänhet att i vardagliga sammanhang uppmärksamma och hjälpa till vid psykiskt lidande. Spridningen av kursen har också som mål att minska fördomar.

Utbildningen genomförs under två kursdagar kl 08.00-17.00 med avbrott för lunch.

Målgrupp

Idrottsföreningar som arbetar med barn och unga (max 2 per förening)

Kostnad

Konferensen är kostnadsfri för föreningar. Fika och material ingår. Lunch bekostas av deltagarna själva.

Arrangör

Utbildningarna genomförs av Höglandets räddningstjänstförbund med instruktörer utbildade vid Karolinska institutet/NASP. Arrangemanget sker i samverkan med sektion Folkhälsa Region, Jönköpings län, KFUM Ungdomens Hus och RF-SISU Småland.

För frågor kring utbildningen: ida-klara.johansson@rjl.se