Motiverande samtal - tredagars grund

Välkommen till en tredagarskurs i Motiverande samtal med start tisdagen den 30 augusti 2022 på Hotell Savoy i Jönköping.

Kursens arbetssätt och pedagogik

Kursen baseras på teoretiska orienteringar om grundläggande begrepp och teorier inom motiverande samtal, men framförallt av demonstrationer i hur förhållningssättet i MI och de grundläggande kommunikationsfärdigheterna och samtalsstrategierna ”ser ut och låter”.

Kursdeltagarna får utifrån olika fall tillämpa förhållningssättet och använda färdigheterna och strategierna i form av rollspel. Detta för att stegvis börja bemästra motiverande samtal.

Till kursdag 3 är uppgiften att träna att använda det vi har tränat på under kursdag 1 och kursdag 2, med klienter (och att läsa angivna delar av läroboken utifrån instuderingsfrågor).

Kursens mål

Kursdeltagarna ska efter kursen självständigt kunna använda motiverande samtal i möten med klienter och även kunna växla utifrån den aktuella situationen mellan motiverande samtal och andra kommunikationsstilar (Miller & Rollnick, 2013).

Kursens examination består av två moment:

1. Närvaro under kursdagarna

2. Muntlig redovisning av de utförda inslagen med att träna på klienter

Kursdagarnas innehåll utgår från processerna i motiverande samtal, det vill säga att engagera, fokusera, framkalla och planera. Det motsvarar förloppet i motiverande samtal (Mill & Rollnick, 2013).

Kursdag 1: Att engagera

Innehåller och behandlar momenten: den lyssnande stilen, grundläggande kommunikationsfärdigheter/BÖRS, förändringsstadier och motiverande samtal i förhållande till andra kommunikationsstilar.

Kursdag 2: Att fokusera och framkalla förändringsprat

Innehåller momenten meny-agenda, att komma förbi ambivalens, 4-fälts utforskning och enkel beslutsbalans, skalfrågor för att framkalla förändringsprat och sätt att förstå, förebygga och hantera situationer när klienter inte är beredda till förändring.

Kursdag 3: Att planera

Innehåller momenten förändringsprat som kompass, stöd av självtilliten, motiverande samtal vid kognitiva svårigheter och att ge plats för åtagandeprat och göra en förändringsplan.

Efter kursen har du som kursdeltagare tillgång till e-handledning med kursledaren Peter under tre månader för att underlätta att komma igång som praktiker av motiverande samtal, och kvalitetssäkra sin användning av metoden.

Kurslitteratur är läroboken MI-motiverande samtal. Praktisk handbok för socialt arbete av Barbro Holm Ivarsson, Liria Ortiz & Peter Wirbing, Gothia förlag (2016). (Ingår i kurspriset).

Medverkande

Under kursen medverkar Peter Wirbing. Peter är legitimerad sjuksköterska, lärare och har lärarutbildning i MI och medlem i MINT. Peter är även expert i alkoholfrågor, är klinisk adjunkt och behandlare inom Beroendecentrum i Stockholm. Peter är även författare till boken Motiverande samtal i socialt arbete.

Tid och plats

Tisdag 30 augusti 2022 klockan 08.30-16.00
Onsdag 31 augusti 2022 klockan 08.30-16.00
Torsdag 12 september 2022 klockan 08.30-16.00

Kursens tre dagar genomförs på Hotell Savoy, Brunnsgatan 13-15 i Jönköping.
Kursstart är klockan 09.00, fika finns från klockan 08.30.

Målgrupp

Kursen riktar sig till personal som möter med människor i sitt arbete som är i behov att genomföra en förändring av något slag.

Avgift

Avgiften är 3700 kronor (exkl. moms) och inkluderar frukostfika, lunch och eftermiddagsfika alla tre kursdagarna samt kursbok. Avgiften debiteras respektive kommun, förvaltning eller enhet efter att anmälningstiden gått ut.

Anmälan

Du anmäler dig senast tisdagen den 9 augusti 2022. Anmälan är bindande efter att sista anmälningsdatum gått ut. Hela kursen debiteras vid en eventuell avbokning, men du får gärna skicka ersättare vid förhinder. Du får en bekräftelse via e-post cirka en vecka före kursstart. Observera att anmälan ska vara personlig. Vi kan inte ta emot reserveringar av platser.

Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få anmälda.

Dokumentation i pappersformat i samband med våra kurser och konferenser kopieras inte upp och delas ut på plats. Eventuell kursdokumentation får du via mejl. Detta är ett led att minska pappersanvändningen och bli mer miljövänliga.

När du anmäler dig får du automatiskt en bekräftelse till den e-postadress du angett i anmälan.

Information

För mer information, kontakta Linnea Rudstam på telefon 072-519 45 02 eller e-post linnea.rudstam@rjl.se