Klarspråk för handläggare inom äldreområdet och funktionshinderområdet

Klarspråk för handläggare inom äldreområdet och funktionshinderområdet, torsdagen den 1 september 2022 på Kommunal utveckling.

Det är alltid viktigt att skriva tydligt, enkelt och begripligt – oavsett vem som är mottagare av en text. Som handläggare är det särskilt viktigt att använda klarspråk i kontakten med personer som oftare än andra har svårare att ta till sig skriftligt material.

Kommunens krav på tillgänglighet och klarspråk är utgångsläget.

Förkunskap

Inför utbildningen kan du gå en webbutbildning i att skriva klarspråk som Institutet för språk och folkminnen erbjuder.

Länk till webbutbildningen.

Mål med utbildningen

Efter utbildningen har du fått verktyg och tips för att skriva på ett enkelt och lättillgängligt sätt. Du får också kunskap om hur du kan analysera och prata om språk och texter.

Upplägg och innehåll

Kursdagen innehåller föreläsning som varvas med enklare övningar. I övningarna utgår vi från skrivna texter från verksamhetsfältet.

Efter kursdagen blir alla kursdeltagare indelade i mindre grupper. Varje grupp träffas ytterligare en gång i en workshop. Vid workshopen ska var och en ta med sig en egen skriven text som övriga i gruppen och kursledaren ger feedback på.

Workshopen planeras en av dagarna under vecka 37 2022.

Målgrupp

Denna utbildning vänder sig till handläggare inom äldreområdet, socialpsykiatri och funktionshinderområdet i länets 13 kommuner.

Kursledare

Ulrika Gottardsson är kursledare. Ulrika driver sitt egna företag Uttryckeriet. 

Tid och plats

Torsdagen den 1 septemer 2022 klockan 08.30–12.00 samt ytterligare 2,5 timmars workshop, på Kommunal utveckling, Vallgatan 8, lokal Mästerverket i Jönköping.

Utrustning

Ta med dig anteckningsblock och penna.

Avgift

Avgiften är 1500 kronor (exkl. moms) och inkluderar fika och smörgås. Avgiften debiteras respektive kommun/förvaltning/enhet efter att anmälningstiden gått ut.

Anmälan

Du anmäler dig senast fredagen den 12 augusti 2022. Anmälan är bindande efter att sista anmälningsdatum gått ut. Hela kursen debiteras vid en eventuell avbokning, men du får gärna skicka ersättare vid förhinder. Du får en bekräftelse via e-post cirka en vecka före kursstart. Observera att anmälan ska vara personlig. Vi kan inte ta emot reserveringar av platser.

Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få anmälda.

Information

För frågor på innehåll och upplägg, kontakta Ingalill Hafström på telefon 072-525 84 01, e-post inga-lill.hafstrom@rjl.se

För frågor om anmälan, kontakta Linnea Rudstam, e-post linnea.rudstam@rjl.se