Lärcafé och Självhjälpsgrupper - vill du bli kursledare och igångsättare

SAMTAL I GRUPP SOM LEDER TILL LIVSKVALITÉ OCH TRYGGHET

Erbjud fysiskt eller digitalt Lärcafé eller självhjälpsgrupp

Är du intresserad av att starta ett eget Lärcafé eller Självhjälpsgrupp och vill lära dig mer om modellernas struktur och ledarroller? Då är detta utbildningen för dig. Utbildningen ges digitalt.

 

Lärcafé  Självhjälpsgrupp  Livskvalité 

 

Till vem riktar sig utbildningen?
Yrkeskategori kan vara till exempel undersköterska, sjuksköterska, arbetsterapeut, sjukgymnast, och administratör. Att vara ledare behöver inte vara kopplat till specifik kunskap om sjukdomen utan handlar mer om lämplighet och intresse för att leda grupper.

Krav: Förankrat och godkänt av närmsta chef och att ett eget fysiskt eller digitalt Lärcafé, ensamt eller tillsammans med mentor, påbörjas inom ett år.

Det kan vara en fördel att två personer från samma arbetsplats deltar i utbildningen för att lättare kunna växeldra när ni sedan anordnar egna grupper men det är dock inget krav.

 

Varför är utbildningen viktig?
Det finns behov av att stärka personer med kronisk sjukdom för ökad livskvalité och trygghet. Detta behov kan tillgodoses genom att du efter denna utbildning kan erbjuda personer att delta i ett Lärcafé eller Självhjälpsgrupp fysiskt eller digitalt. Istället för att träffa patienterna enskilt har ni efter detta möjlighet att träffas i grupp vilket ger många vinster.

Lärcafé är en patient- och närståendeutbildning, vars pedagogik bygger på ett samspel mellan patienter/närstående och hälso- och sjukvårdspersonal. Lärcafé-modellen har prövats på många enheter med goda resultat. Exempel på genomförda Lärcafé är med teman som Parkinsons sjukdom, förmaksflimmer, nacksmärta, depression och föräldragrupper.
Lärcafé är en del av det pågående arbetet inom områdena patientmedverkan och personcentrerad vård.

Konceptet för Självhjälpsgrupper utgår från tron på människors egen kraft, vilja och förmåga till förändring. Styrkan med Självhjälpsgruppen är att deltagarna bär på liknande erfarenheter och ger varandra stöd och hjälp för att komma vidare. Alla har något att ge och det finns alltid något att lära sig. Det ömsesidiga engagemanget är en förutsättning för självhjälpen. Exempel på självhjälpsgrupper är: Personer med erfarenhet av utmattning, föräldrar till vuxna barn med missbruk och vara närstående till någon som mår psykiskt dåligt. 

Lärcafé - enligt lära och bemästra-Folkhälsa och sjukvård (rjl.se)

Lärcafé i Jönköpings län - 1177 Vårdguiden

Vara med i en självhjälpsgrupp i Jönköpings län - 1177

https://folkhalsaochsjukvard.rjl.se/sidor/folkhalsa/sjalvhjalpsgrupper/

 

Vad kommer du att lära dig?
Under utbildningen kommer du få lära dig mer om de olika modellernas strukturer och ledarroller. Under dagen kommer vi också att ta upp olika perspektiv på kommunikation, grupprocesser samt att leda grupper. Allt för att göra er trygga i er roll som lärcaféledare och igångsättare.

 

Praktisk information

Kostnad: 
Utbildningen är kostnadsfri.

Plats:
Utbildningen sker digitalt. Länk skickas ut 2 dagar innan start.

Kontakt
Patrik Blomqvist: patrik.blomqvist@rjl.se
Birgitta Ekeberg: birgitta.ekeberg@rjl.se
Emma Hag: emma.hag@rjl.se
Catharina Parkner: catharina.parkner@rjl.se
Catarina Rådefjäll: catarina.radefjall@rjl.se
Henrik Ånfors: henrik.anfors@rjl.se