Språklustträff

Regionbibliotek Region Jönköpings län inbjuder till digitala träffar, då vi tillsammans lyfter Språklustarbetet, får inspiration och möjlighet att ställa frågor.
Målgrupp: Barnbibliotekarier
Kurstillfällen: 18 januari kl. 13.30-15.30 och 19 januari kl. 13.30-15.30

En av insatserna i Språklust innebär att bibliotek och logopeder i Jönköpings län samarbetar för att nå barn med särskilt behov av språklig stimulans och deras föräldrar. Logopeden väljer ut vad det enskilda barnet behöver träna på och skriver ut ett Språklustrecept. På biblioteket får förälder och barn utifrån receptet hjälp att hitta och låna böcker som passar barnets behov och intresse.

Som stöd finns sedan insatsen startade en lista med ”Språklustböcker”. Sedan förra hösten har arbete med att uppdatera listan pågått och nu presenterar vi den. I arbetet har Regionbibliotek, Barnhälsovård och logopeder i Region Jönköpings län samt tre barnbibliotekarier i Jönköpings län funnits med.

Språklust når också alla länets 5-åringar och deras föräldrar. I samband med besöket hos barnhälsovården, som har temat hälsosamma levnadsvanor, får de bland annat gåvoboken ”Saga-sagor. Fiffiga kroppen och finurliga knoppen" som inspirerar till både rörelse och läsning. Under våren 2020 ville vi lyssna in barnen och fick deras tankar om insatsen med oss. Vad kan vi lära av detta?

Välkommen till en träff med dessa frågor i fokus!

  • Vad händer hos logopeden? Marie Hallberg, logoped
  • Presentation av den uppdaterade listan "Böcker att använda för att träna språk och tal"
  • Bemötande med barnet i fokus -  diskussion

Träffarna kommer genomföras digitalt och du väljer det datum och klockslag som passar dig bäst. Länk skickas ut till anmälda dagen innan.